Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε κάνοντας τοποθέτηση με «καρφιά», καθώς σημείωσε ότι η Βουλή έκλεισε με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός τη διαβεβαίωσε ότι δεν θα χρειαστεί να συνεδριάσει η Βουλή έως και τις 16 Αυγούστου.
«Από την ώρα που ενημερώθηκα για την πρόθεση της κυβέρνησης, αμέσως ζήτησα να συγκληθεί η διάσκεψη των προέδρων για σήμερα. Δυστυχώς το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε χτες, κατατέθηκε μετά τις 12 το βράδυ. Οι υπάλληλοι έχουν μείνει άυπνοι όλη τη νύχτα για να το διανέμουν», είπε ακόμη. «Δεν μπορεί η βουλή να βάζει τη σφραγίδα της όποτε της το ζητά η Τρόικα ή οποιοσδήποτε», τόνισε επίσης.
«Οταν υπάρχει διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρξει διαδικασία και έκκληση από τη βουλή να μην υπάρχει αιφνιδιασμός, αυτό πρέπει να συνιστά ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης απαραβίαστο. Οταν η διάσκεψη λέει ότι δεν θα υπάρξει συνεδρίαση ως τις 16 Αυγούστου, πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη γιατί ο βουλευτής βασίζεται σε αυτή τη διαβεβαίωση. Ως πρόεδρος της βουλής θεωρώ ότι οτιδήποτε πιο εσπευσμένο από αυτό που έγινε θα ήταν χονδροειδής παραβίαση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ακολούθησε ένταση με τον Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος αντέδρασε έντονα για το γεγονός ότι υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη της Διάσκεψης, χωρίς να έχει αποφασίσει το σώμα για αυτό.
«Ζήτησα εκπρόσωπο της κυβέρνησης, δεν ήρθε»
Σε κάθε ευκαιρία η κ. Κωνσταντοπούλου εξαπολύει τα βέλη της ενάντια στην κυβέρνηση. Μετά από την τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, τον οποίο μάλιστα… εξέτασε καθώς επανειλημμένα τον ρώτησε αν έχει διαβάσει το νομοσχέδιο καθώς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι αυτό ήταν διαθέσιμο από το πρωί της Τετάρτης και θα μπορούσαν να συνεδριάσουν οι επιτροπές- η κ. Κωνσταντοπούλου έριξε τα βέλη της και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
«Στη χθεσινή μας επικοινωνία ρώτησα τον πρωθυπουργό τι μεσολάβησε και άλλαξε η αρχική του τοποθέτηση για τη λειτουργία της βουλής. Με παρέπεμψε στον υπουργό Οικονομικών και ανέφερε ότι θα επικοινωνήσουμε για να μου εξηγήσει, αλλά δεν υπήρξε αυτή η επικοινωνία. Δεν υπάρχει εξήγηση γιατί πρέπει όλα να έχουν ψηφιστεί ως την Παρασκευή. Ζήτησα να υπάρχει εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αλλά δυστυχώς δεν παρίσταται ούτε σήμερα για να εξηγήσει το λόγο», ανέφερε η κ Κωνσταντοπούλου.
Το χρονικό
Με επιστολή του προς την κ. Κωνσταντοπούλου το απόγευμα της Τρίτης, ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε άμεσα να ανοίξει η Βουλή. Μάλιστα ο πρωθυπουργός ζητούσε να κατατεθεί το νομοσχέδιο της συμφωνίας το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, να συνεδριάσουν την Τετάρτη οι επιτροπές και την Πέμπτη να συγκληθεί η Ολομέλεια. Για μία ακόμη φορά όμως η πρόεδρος της Βουλής αψήφισε τις κυβερνητικές επιθυμίες και όρισε τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για σήμερα το βράδυ (9.30 μ.μ.), η οποία ξεκίνησε με καθυστέρηση τελικά.
Μάλιστα νωρίτερα, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, μετά από την αποτυχία των προσπαθειών συνεννόησης με την κ. Κωνσταντοπούλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης είχε ξεκινήσει μία σειρά τηλεφωνημάτων προς τους εκπροσώπους των κομμάτων ώστε να διερευνήσει τις προθέσεις τους για σύγκληση της διάσκεψης σε πρότερο χρόνο.
Επιχείρημα του κ. Φίλη και της κυβέρνησης ως προς αυτή την κατεύθυνση ήταν να μην χαθεί η μέρα και να υπάρξει περισσότερος χρόνος για να συζητηθεί η συμφωνία. Σε αυτή τη κίνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έλαβε υπόψιν και το γεγονός ότι αντιδράσεις δεν υπάρχουν μόνο από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των άλλων αντιπολιτευτικών κομμάτων, δηλαδή της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, 12 από τα 20 μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων, είχαν αποστείλει επιστολή προς την Πρόεδρο της Βουλής ζητώντας της να επισπευσθούν οι διαδικασίες.
Μήνυμα Τσίπρα προς τη Ζωή
Μηνύματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μια καθαρά προεκλογική εμφάνιση στην ομιλία του στο υπουργείο Υποδομών.
Ο κ. Τσίπρας αφήνοντας αιχμές για την στάση της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, είπε: «Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που είχαμε όλο αυτό το διάστημα, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που ορισμένοι επιχειρούν να βάλουμε ακόμη και στο και πέντε, είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε στη συμφωνία και τη δανειακή στήριξη από τον ευρωπαικο μηχανισμό στήριξης, που θα δώσει τέλος στην αβεβαιότητα».
Διαβάστε επίσης:
Σοκ στις συντάξεις: Tα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης – Δείτε τους πίνακες