Καθησυχαστικός ότι η συμφωνία θα υλοποιηθεί από όποια κυβέρνηση αναδειχθεί μετά τις εκλογές εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην γερμανική Bild, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Μετά τις εκλογές, ο Τσίπρας πιθανώς θα έχει μία πιο σταθερή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και, πάνω απ' όλα, στο κόμμα του, σε σχέση με τώρα», ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ρέγκλινγκ.
Ωστόσο, εμφανίστηκε αυστηρός λέγοντας ότι «τα δάνειά μας εγκρίνονται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα απαντηθούν οι απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις», ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιπρόσθετων διαπραγματεύσεων του πακέτου μεταρρυθμίσεων με τον έλληνα Πρωθυπουργό τόνισε ότι δεν βλέπει κάποιο τέτοιο σχέδιο.
«Γνώρισα τον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ως σοβαρό διαπραγματευτικό εταίρο. Εκ μέρους της Ελλάδας, δεσμεύτηκε ο ίδιος σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Εκείνος και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Τσίπρας, ξέρουν τώρα ότι θα μπορέσουν να οδηγήσουν την Ελλάδα έξω από την κρίση μόνο με τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων και των δανείων μας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή, οι επενδυτές δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση στην Αθήνα και δεν της δανείζουν χρήματα».
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα εξαρτάται από τα δάνεια του ESM, αλλά μόνο βάσει των αντίστοιχων προϋποθέσεων», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.
Σχολιάζοντας τον ρόλο του ΔΝΤ, ο επικεφαλής του ESM είπε ότι θεωρητικά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα μπορούσε να παρέχει αυτό το ποσό χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Σημείωσε πάντως ότι «οι χώρες της ευρωζώνης περιμένουν από το ΔΝΤ να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση αργότερα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Λαγκάρντ, έχει κάνει δηλώσεις σε αυτό το πλαίσιο. Εξάλλου, αν η Ελλάδα δράσει αποφασιστικά προκειμένου να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, οι επενδυτές θα αρχίσουν ξανά να δανείζουν χρήματα ενώ το πρόγραμμα ακόμη θα τρέχει. Τότε, ο ESM θα μπορούσε να μειώσει το μέγεθος του προγράμματός του».