ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠ.ΟΙΚ: Προς αναβολή η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Mετά το σάλο των αντιδράσεων  των εκπροσώπων των ιδιωτικών σχολείων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πολλών χιλιάδων γονέων, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά λύση με την οποία θα «παγώσει» η επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια

Τούτο διότι η επιβολή του ΦΠΑ ήρθε αναδρομικά από 1ης Ιουλίου στα δίδακτρα κολεγίων, εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών, ΚΕΚ, ΙΕΚ, ωδείων και κέντρων δια βίου μάθησης όταν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία των εγγραφών επιφορτίζοντας τις σχολές με το πρόβλημα της μερικής ή ολικής απορρόφησης του φόρου και τους γονείς με το πρόβλημα της εκ των υστέρων αύξησης των διδάκτρων.

Με βάση τα στοιχεία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων η επιβολή του ΦΠΑ μπορεί να επιβαρύνει τα δίδακτρα για ένα μόνο παιδί από 500 μέχρι και 3.500 ευρώ το χρόνο στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης και μάλιστα εκ των υστέρων ως αντιστάθμισμα της μετάταξης του βόειου κρέατος από το 23% στο 13%.

Αργά χθες το απόγευμα έγινε συνάντηση των εκπροσώπων των ιδιωτικών σχολείων με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα βρεθεί κάποια λύση για το θέμα.

Η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από την εύρεση ισοδύναμων μέτρων που θα αντισταθμίσουν την ετήσια αύξηση εσόδων κατά 168 εκατ. ευρώ για το 2015 και 240 εκατ. ευρώ από το 2016 και μετά από την επιβολή του ΦΠΑ στα σχολεία.

Εκτός από τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των εκπροσώπων η επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση αντίκειται και σε σχετική κοινοτική οδηγία η οποία απαγορεύσει την επιβολή ΦΠΑ για την εκπαίδευση Μετά την επιβολή του, μεγάλος αριθμός ιδιωτικών φορέων εκπαίδευσης κινδυνεύει με οικονομική καταστροφή.

Και το σημαντικότερο είναι ότι μία τέτοια απόφαση θα επιβαρύνει υπέρμετρα εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, και κυρίως των παιδιών που παρακολουθούν μαθήματα σε φροντιστήρια και φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία.

Παράλληλα, πολύ μεγάλος αριθμός ιδιωτικών φορέων εκπαίδευσης θα κινδυνεύσει με «λουκέτο». Να τονισθεί ότι η επιβολή ΦΠΑ στα δίδακτρα ήταν πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και όχι των δανειστών, στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης.

Για το ίδιο θέμα, σύσκεψη οργανώθηκε χθες με πρωτοβουλία του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνου Μίχαλου, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι από ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς φορείς.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η δημιουργία επιτροπής για να πιέσει την κυβέρνηση, ενώ θα αναζητηθεί λύση και από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Μάλλον, όμως, οι επιταγές της προεκλογικής περιόδου θα αφήσουν χωρίς αντικείμενο την επιτροπή.

πηγή: enikonomia.gr