ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς εκπαιδευτικούς η Κρήτη – 2.000 τα κενά σήμερα στα σχολεία

Σύμφωνα με τον αιρετό εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών στο ΑΠΥΣΠΕ (Ανώτατο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) Κρήτης, τα λειτουργικά κενά ανέρχονται σε επίπεδα ρεκόρ. Αυτό οφείλεται τόσο στις αυξημένες συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών σε τοπικό επίπεδο, όσο και στις προσλήψεις που δε γίνονται λόγω εκλογών και δεινών δημόσιων οικονομικών.  

 

 

 

 

Μάλιστα, η Κρήτη ως περιφέρεια έχει πανελλαδικά αρνητική πρωτιά σε ποσοστό ελλείψεων σε σχέση με τον πληθυσμό της. Κατέχουμε περίπου το 1/6 όλων των κενών της χώρας και ευθύνεται σημαντικά η κρίση γι' αυτό το μεγάλο ποσοστό. Καθώς τα εισοδήματα των εκπαιδευτικών έχουν μειωθεί σημαντικά, ένας αναπληρωτής το σκέφτεται διπλά προτού δηλώσει νησιά στις προτιμήσεις του. Η θάλασσα συνεπάγεται αυξημένα μεταφορικά έξοδα, σε μια περίοδο που ο κάθε μισθωτός μετράει και το ευρώ.

Το γεγονός ότι δεν προοιωνίζεται μια ομαλή έναρξη του σχολικού έτους αποδιοργανώνει μαθητές, ανατρέπει οικογενειακούς προγραμματισμούς και δημιουργεί αναταραχή στα σχολεία. Δημιουργεί, όμως, και κάτι ακόμα: Απογοητευμένους εκπαιδευτικούς. Οι μόνιμοι διορισμοί που είχαν δρομολογηθεί δεν έγιναν, οι τοποθετήσεις αναπληρωτών καθυστερούν λόγω εκλογών και τελικά η ελπίδα στα σχολεία… δεν έρχεται. Σημειώστε το εξής: Πέρυσι τέτοιο καιρό τα κενά σε επίπεδο Κρήτης ήταν 1.620. Διόριζαν μέχρι τα Χριστούγεννα… Φέτος με σχεδόν 2.000 κενά, φανταστείτε τι έχει να γίνει.

Όπως λέει ο αιρετός του ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης Δημήτρης Δερμιτζάκης, «κάθε χρόνο λυπάμαι για τα κενά. Φέτος όμως λυπάμαι περισσότερο για δύο λόγους: πρώτον, γιατί υπήρξε μια έντονη, δυστυχώς, παραφιλολογία για προσλήψεις και διορισμούς που έθρεψε ελπίδες σε πολλούς συναδέλφους αναπληρωτές όλων των ειδικοτήτων και, δεύτερον, καθώς το ανάλγητο υπουργείο Παιδείας είχε ενημερωθεί πολλές φορές από το συνδικάτο για θεσμικά θέματα που παραμένουν στα συρτάρια των υπουργών. Δυστυχώς, μείναμε με την ελπίδα. Να τονίσω χαρακτηριστικά το άνοιγμα των πινάκων αλλά και την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων με υποσχέσεις εκ στόματος του ίδιου του υπουργού».

Ο κ. Δερμιτζάκης επισημαίνει πως δε φτάνει που δεν έγιναν διορισμοί, αλλά ούτε καν προωθήθηκαν θέματα χωρίς κόστος, αιτήματα θεσμικά, τα οποία θα περιόριζαν τουλάχιστον τις αποσπάσεις… Όπως είναι η περίφημη αναμοριοδότηση των σχολείων. «Δεν υπάρχουν οικονομικά κίνητρα για τους συναδέλφους που υπηρετούν στην Κρήτη. Ας δοθούν, όμως, μόρια τα οποία στερούνται οι σχολικές μας μονάδες», σημειώνει και συνεχίζει: «Εκ του αποτελέσματος, λοιπόν, γίναμε στο ίδιο έργο θεατές. Στα ήδη υπάρχοντα κενά στους τέσσερις νομούς, που ήταν αυξημένα (1.917), με τις πρόσφατες αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, προστέθηκαν άλλα 55 με αποτέλεσμα να φτάνουμε στο μεγάλο αριθμό των 1.972. Τα κενά κατανέμονται ως εξής: 993 στο νομό Ηρακλείου, 359 στο νομό Λασιθίου, 242 στο νομό Ρεθύμνου και 378 στο νομό Χανίων.

Ντρέπομαι πλέον και ως αιρετός την ίδια την κοινωνία για την κατάντια του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Λυπάμαι γιατί, στο όνομα μιας "διαπραγμάτευσης", κάποιοι στο υπουργείο Παιδείας βρήκαν δικαιολογία να μη δουλέψουν για το άνοιγμα των σχολείων»…