Πολυεπίπεδο ντέρμπι που είναι πολύ πιθανό να κριθεί στο νήμα της κάλπης καταγράφουν τα ευρήματα όλων ανεξαιρέτως των δημοσιευμένων και μη δημοσκοπήσεων που διενεργούνται με πυρετώδεις ρυθμούς τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς οι διαθέσεις του εκλογικού σώματος εμφανίζονται ευμετάβλητες και η επερχόμενη αναμέτρηση της 20ής Σεπτεμβρίου ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα.
Η… έμπνευση του απελθόντος κυβερνητικού επιτελείου να οδηγηθεί η χώρα σε κάλπες-εξπρές προτού αρχίσει η εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων τα οποία συνομολόγησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. αποδεικνύεται μάλλον ατυχής, καθώς η κοινή γνώμη φαίνεται να αποδοκιμάζει όσους άσκησαν εξουσία το προηγούμενο επτάμηνο και να προσανατολίζεται σε αναζήτηση νέας κυβερνητικής λύσης που όλα δείχνουν ότι θα είναι υποχρεωτικά πολυκομματική.
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και οι ΑΝ.ΕΛ. του κ. Πάνου Καμμένου εμφανίζονται σε όλες τις μετρήσεις αποδυναμωμένοι και με πολύ χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων τους. Την ίδια ώρα, η Ν.Δ., με βασικό όπλο τη διαρκώς ενισχυόμενη δημοφιλία του αρχηγού της Βαγγέλη Μεϊμαράκη, φαίνεται να αποκτά ανοδική δυναμική η οποία δεν περιορίζεται στο κλείσιμο της ψαλίδας, με την κάλυψη της χαώδους διαφοράς που είχε μέχρι πρότινος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στις πιο πρόσφατες μετρήσεις πέρασε μπροστά, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την επίδοσή της στη λεγόμενη «παράσταση νίκης» στην οποία υστερούσε δραματικά.
Η τάση ανατροπής στην πρώτη θέση, η οποία διεφάνη ήδη από την αφετηρία της εκλογικής κούρσας, επιβεβαιώθηκε στην αρχή της παρελθούσας εβδομάδας από τα αυξημένα ποσοστά δημοφιλίας του κ. Μεϊμαράκη, τα οποία άρχισαν να εμφανίζονται στις κυλιόμενες μετρήσεις, με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές να προδικάζουν ότι ο χρόνος είναι σύμμαχος της Ν.Δ. καθώς αρχίζει να παγιώνεται στο εκλογικό σώμα η αντίληψη περί της επερχόμενης αλλαγής.
Ντέρμπι και για την τρίτη εντολή
Η ρευστότητα του εκλογικού σκηνικού, ωστόσο, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα απροσδιόριστης ψήφου που καταγράφονται, δημιουργεί συνθήκες αμφίρροπης αναμέτρησης, καθώς, όπως επισημαίνουν οι πλέον σοβαροί αναλυτές, με διαφορές που κατά μέσο όρο κινούνται στο επίπεδο της μιας ποσοστιαίας μονάδας είναι τουλάχιστον παρακινδυνευμένο να μιλήσει κανείς με βεβαιότητα για τον νικητή της αναμέτρησης όταν οι έρευνες αυτού του είδους έχουν περιθώριο λάθους +/-3%.
Εξίσου δύσκολο είναι επίσης να προβλεφθεί δύο εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες η πολιτική δύναμη που θα καταλάβει την τρίτη -προνομιούχο, λόγω πιθανής διερευνητικής εντολής- θέση, για την οποία οι μετρήσεις δείχνουν ότι ερίζουν τέσσερα, αν όχι και πέντε κόμματα που η μεταξύ τους διαφορά συχνά δεν ξεπερνά τη μία με μιάμιση μονάδα.
Κατά τις περισσότερες μετρήσεις, η τρίτη εντολή φαίνεται να πηγαίνει στη Χρυσή Αυγή, αλλά στη μάχη για τη διεκδίκησή της είναι τόσο το Ποτάμι όσο και το ΚΚΕ με το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αποκλείεται να μπει και η ΛΑΕ του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη που προς το παρόν εμφανίζεται να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, αλλά, όπως οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν, δεν τίθεται ζήτημα (μη) εκπροσώπησης στην επόμενη Βουλή του κόμματος που συγκεντρώνει το στελεχιακό δυναμικό που εγκατέλειψε τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη μνημονιακή στροφή.
Αντιθέτως, ζήτημα συμμετοχής στην επόμενη κοινοβουλευτική σύνθεση αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι ΑΝ.ΕΛ. που στις πιο πολλές μετρήσεις εμφανίζονται να μην περνούν τον πήχη του 3%, καθώς παρουσιάζουν συσπείρωση που κυμαίνεται σε επίπεδα κάτω του 50%. Το εκλογικό παζλ, πάντως, δυσκολεύει και η σταθερά υψηλή, τηρουμένων των αναλογιών, επίδοση που φαίνεται να έχει η Ενωση Κεντρώων του κ. Βασίλη Λεβέντη, που αποτελεί τον κύριο αποδέκτη της αντισυστημικής ψήφου, και εφόσον η τάση αυτή επιβεβαιωθεί και στην κάλπη η πιθανότερη εκδοχή για την επόμενη Βουλή θα είναι η οκτακομματική σύνθεσή της.
Πηγή: protothema.gr
Διαβάστε επίσης: