ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ευρώπη σημαίνει να μοιράζεσαι τα βάρη – ΒΙΝΤΕΟ

Με αυτή την φράση έδωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός τον τόνο για την θέση της Ελλάδας στην Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, το απόγευμα της Τετάρτης.

Κατά την είσοδό του στο κτίριο, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Ευρώπη σημαίνει μοίρασμα, σημαίνει να μοιράζεσαι τις ευθύνες, να μοιράζεσαι τα βάρη».

Τουσκ: Εκατομμύρια οι δυνητικοί πρόσφυγες

«Το πιο επείγον» ζήτημα που θα πρέπει να ρυθμίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «να ανακτήσει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Το ερώτημα που θα πρέπει να θέσουμε απόψε είναι πώς θα ξαναβρούμε τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων μας. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να μιλάμε για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική», σημείωσε. Οι συγκρούσεις που ωθούν τους πρόσφυγες να εγκαταλείπουν τις χώρες τους, κυρίως στη Συρία, «δεν θα σταματήσουν σύντομα», προέβλεψε ο Τουσκ. «Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για εκατομμύρια δυνητικούς πρόσφυγες, όχι για χιλιάδες», συνέχισε.

"Οι εταίροι μας χρειάζονται τη βοήθειά μας", εξήγησε εξάλλου ο πρόεδρος αναφερόμενος στις χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία, όπως είναι ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία, στις οποίες συρρέουν μαζικές πρόσφυγες.

Ο Τουσκ είπε ότι θα προτείνει στους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ «βραχυπρόθεσμα μέτρα» στα οποία συμπεριλαμβάνεται η παροχή βοήθειας στην Τουρκία και στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται σε προσφυγικούς καταυλισμούς. «Σήμερα πρέπει να προετοιμάσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο» κατέληξε ο Πολωνός πρόεδρος του Συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς τις χώρες-μέλη να σταματήσουν να επικρίνουν η μία την άλλη.

Σουλτς: Βοήθεια στους γείτονες της Συρίας για να ανακοπεί η ροή

«Είναι ανάγκη να αποδευσμευτούν περισσότεροι κοινοτικοί πόροι από την ΕΕ για τους πρόσφυγες, που θα κατευθυνθούν στους χώρους όπου καταλύουν γύρω από τη Συρία», σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Με τον τρόπο αυτό, θα γίνει δυνατό για την Ευρώπη να αποφύγει «ένα εκατομμύριο άνθρωποι να ξεκινήσουν το επικίνδυνο ταξίδι» προς αυτήν.

Ο κ.Σουλτς υπογράμμισε παράλληλα ότι στο Λίβανο αλλά και άλλες όμορες χώρες όπως η Τουρκία, η ανθρωπιστική κατάσταση είναι δύσκολη για τους πρόσφυγες από τη Συρία.

Μέρκελ: Να συνεισφέρουμε ως Ευρωπαίοι

Η Αγκελα Μέρκελ στις δηλώσεις της προσερχόμενη στην Σύνοδο σημείωσε ότι η προσπάθεια αφορά το να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο οι χώρες μέλη θα μπορέσουν να συνεισφέρουν ως Ευρωπαίοι στην καταπολέμηση των αιτιών των προσφυγικών ροών.

Χαρακτήρισε «σημαντικό καθήκον» να στείλει η ΕΕ τα σωστά μηνύματα, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση και με την Τουρκία, η οποία έχει ήδη υποδεχθεί 2 εκατ. πρόσφυγες.

«Μετά την επίσκεψη του κ. Τουσκ στην Τουρκία, θα μιλήσω και με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη», πρόσθεσε η κ. Μέρκελ, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει το δικαίωμα να πει ότι δεν θα τα καταφέρει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση.

Ολάντ: Να αποτρέψουμε τους πρόσφυγες με βοήθεια σε Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία

Την επιτακτική ανάγκη να δοθεί βοήθεια σε Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία για να αντιμετωπιστούν εκεί οι ανάγκες των Σύρων προσφύγων, περιέγραψε προσερχόμενος ως την βασική υποχρέωση της Ε.Ε. ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Οπως είπε, «πρέπει να αποτρέψουμε τους πρόσφυγες από το να ρισκάρουν τη ζωή τους για να φτάσουν στην Ευρώπη», αν και παράλληλα έσπευσε να σημειώσει ότι «η Ευρώπη είναι ενότητα αξιών και αρχών».

Στην κατεύθυνση αυτή χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση για την μετεγκατασταση 120.000 προσφύγων εντός Ε.Ε., η οποία ελήφθη την Τρίτη.

Και ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στη σημασία του ελέγχου της κατάστασης στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Ρέντσι: Εμείς τα λέγαμε…

Ο Ιταλός πρωθυπουργός από την πλευρά του φρόντισε, κατά την προσέλευσή του, να σημειώσει την καθυστέρηση στην Ευρώπη μέχρι οι υπόλοιπες χώρες μέλη να αντιληφθούν ότι το μεταναστευτικό δεν αφορούσε μόνο τις χώρες εισόδου στο Νότο.

«Δεν μπορεί το βάρος του μεταναστευτικού να πέφτει μόνον σε κάποιες χώρες», είπε χαρακτηριστικά ο Ματέο Ρέντσι.

Χαρακτήρισε μάλιστα μυωπική την οπτική κάποιων εταίρων, σημειώνοντας ότι όσα έλεγε η Ιταλία για το θέμα εδώ και καιρό έχουν γίνει πλέον κοινός τόπος στην Ευρώπη.

 Παρέμβαση-Μέρκελ: Η Ελλάδα για να φυλάξει τα σύνορά της χρειάζεται τη στήριξη της Τουρκίας