Ανησυχία για περαιτέρω υστέρηση εσόδων διατυπώνουν οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων μετά την κατάργηση των διευκολύνσεων για την πληρωμή εισφορών σε ΟΑΕΕ και ΕΤΕΑ και αύξηση του επιτοκίου στη ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές προς το δημόσιο.
Ενδεικτικό είναι ότι περίπου 35.000 οφειλέτες, δηλαδή περίπου το 10%, με χρέος σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ συνολικά, έχουν εγκαταλείψει τη ρύθμιση από 350.000 που υπέβαλαν αιτήσεις για ρύθμιση ποσού 6,1 δισ.
Έως τώρα έχουν εισπραχθεί 300 εκατ. ευρώ, ωστόσο εκτιμάται ότι η αλλαγή των όρων και η οικονομική δυσπραγία πιθανότατα να δημιουργήσει μεγαλύτερο κύμα φυγής. Σύμφωνα με το protothema.gr, υπάρχει έντονη ανησυχία τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στο υπουργείο εργασίας, γεγονός που ωθεί την κυβέρνηση να ζητήσει από τους δανειστές να παραμείνει το σύστημα των 100 δόσεων .
Πρώτο το Ταμείο των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών, υγειονομικών και δικηγόρων (ΕΤΕΑ) έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, για την κατάργηση της διάταξης που ψηφίστηκε τον Ιούλιο και επέτρεπε στους μηχανικούς (στους νέους ασφαλισμένους μετά το 1993) να κατεβαίνουν ασφαλιστικές κλάσεις και να πληρώνουν μικρότερες εισφορές.
Οι ευεργετικές διατάξεις συνέβαλαν στην αύξηση της εισπραξιμότητας κατά 15% . Το ΔΣ του Ταμείου εκτιμά πως η κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος θίγει τη βιωσιμότητα του Ταμείου και δημιουργεί νομικά προβλήματα, καθώς όσοι έχουν κάνει ήδη χρήση της διάταξης είναι αδύνατον νομικά να επανέλθουν, ενώ όσοι δεν πρόλαβαν μπορούν να στραφούν κατά του Ταμείου για άνιση μεταχείριση.
Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν σήμερα και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ με τα απορριματοφόρα τους διαμαρτυρόμενοι για το ενδεχόμενο κατάργησης (δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί) του καθεστώτος βαρέων και ανθυγιεινών για τους υπαλλήλους της καθαριότητας που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Οι εργαζόμενοι δεν αποκλείεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις του με καταλήψεις των ΧΥΤΑ της χώρας.