«Δεν τίθεται θέμα κοινών ελληνο-τουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στον ραδιόφωνο του "Alpha".
«Αυτό σημαίνει είσοδο τουρκικών πλοίων στα χωρικά μας ύδατα, κάτι που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες», εξήγησε ο κ. Κοτζιάς.
Η τοποθέτηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αποτελεί και απάντηση στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος μιλώντας χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε την άποψη ότι «θα ήταν πολύ χρήσιμο» αν «υπό ευρωπαϊκή αιγίδα» υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, «ούτως ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου» των μεταναστών στην Ευρώπη, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι είναι θέμα ευρωπαϊκό και όχι ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει και το Βερολίνο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ να κάνει λόγο για μια «συντεταγμένη κατάσταση» στο Αιγαίο, προκαλώντας ερωτήματα για τα επικίνδυνα παιχνίδια της Μέρκελ στο Αιγαίο που θέτει σε κίνδυνο κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Ο κ. Γιουνκέρ προχώρησε μάλιστα περισσότερο λέγοντας ότι για τις αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς θα υπάρξουν διαβουλεύσεις και αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξ όσων αντελήφθη κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η 'Αγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις.
Όπως έγραψε το usay, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης την οποία μετέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και στη χθεσινή επικοινωνία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, είναι κατηγορηματική στο ζήτημα των κοινών περιπολιών. Η Αθήνα θα επιμείνει και στη Συνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, ότι η καταγραφή και ταυτοποίηση πρέπει να γίνεται στην ηπειρωτική Τουρκία, προκειμένο να καταπολεμηθεί το φαινόμενο των τούρκων δουλεμπόρων που στοιβάζουν ψυχές σε σαπιοβαρκες και στέλνουν τους πρόσφυγες στις ελληνικές θάλασσες.