ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυβέρνηση «αποκάλυψε» πότε θα γίνει η άρση των capital control

Για άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συζητά το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016.

 

 

Ειδικότερα ο Γ. Χουλιαράκης εκτίμησε ότι πριν το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2016 θα αρθούν πλήρως οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η δημοσιονομική ισορροπία, η κοινωνική δικαιοσύνη και η τόνωση των προγραμμάτων επενδύσεων είναι τα στοιχεία που αποτυπώνονται στους στόχους και στις δεσμεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, είχε δηλώσει νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός τονίζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Μιλώντας στην συζήτηση επί του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, ο κ. Χουλιαράκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη θα είναι εμφανώς βελτιωμένα και θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανακατανομή των πόρων με δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δημοσιονομικά μεγέθη έχουν αναθεωρηθεί, είναι βελτιωμένα, η τελική ύφεση θα είναι ηπιότερη για το 2015, και από -2,3% που προβλεπόταν αρχικά θα είναι της τάξεως του -1,4%, ενώ για το 2016 από -1,5% θα πέσει στο -1,3%.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, τρεις είναι οι βασικοί στόχοι και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, του οποίου η τελική μορφή θα είναι έτοιμη σε ένα μήνα:

-Πρώτον, η δημοσιονομική ισορροπία που εγγυάται ότι τα δημοσιονομικά οικονομικά δεν θα επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν το 2010

-Δεύτερον, η κοινωνική δικαιοσύνη με ανακατανομή πόρων και με κοινωνικά μέτρα και δράσεις εκεί που χρειάζονται, όπως ανθρωπιστική κρίση και φορείς υγείας, και

-Τρίτον, η τόνωση του προγράμματος επενδύσεων

«’Αγκυρα του προϋπολογισμού για το 2016 είναι ο στόχος του πρωτογενούς ισοζυγίου που διαμορφώνεται στο 0,6% του ΑΕΠ, χαμηλότερος από το δεύτερο πρόγραμμα που ήταν στο 4,5% του ΑΕΠ. Αυτή η διαφορά σημαίνει κοντά στα 7,5 δισ. ευρώ» επεσήμανε ο κ. Χουλιαράκης, σημειώνοντας ότι αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να έχει ευελιξία σε ότι αφορά την επιβολή μέτρων.

Η συζήτηση επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων.