ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσοχή! Νέες οδηγίες για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία

Οδηγίες για τις αλλαγές που επήλθαν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην του ΝΑΤ, δίνει η εγκύκλιος (οικ.39759/1983)του υπουργείου Εργασίας.

 

 

  • Απλοποιείται η διαδικασία -για διάστημα δύο ετών από τη δημοσίευση του νόμου- ένταξης στην πάγια ρύθμιση του Ν.4152/2013.
  • Εφαρμόζεται ίδιο επιτόκιο σε όλα τα υφιστάμενα σχήματα ρύθμισης οφειλών (πάγια ρύθμιση του Ν.4152/2013, ρυθμίσεις του Ν.4305/2014 και Ν.4321/2015), προκειμένου να αντιμετωπίζονται ισότιμα οι οφειλέτες που υπάγονται σε διαφορετικά σχήματα ρύθμισης οφειλών.
  • Προβλέπεται απαλλαγή, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, από την προσαύξηση του επιτοκίου για ύψος κύριας οφειλής έως 5.000 ευρώ που έχει ρυθμιστεί βάσει του Ν.4321/2015.
  • Παρέχεται στα αρμόδια όργανα η δυνατότητα μείωσης του αριθμού των δόσεων, εφόσον διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει την οφειλή του σε μικρότερο αριθμό δόσεων από τις αρχικά χορηγηθείσες. Η δυνατότητα αυτή στοχεύει στη ενίσχυση των εσόδων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, αξιοποιώντας τα στοιχεία που έχει ο φορέας στη διάθεσή του καθώς και τα στοιχεία που μπορεί να συγκεντρώσει σε συνεργασία και με τη φορολογική διοίκηση.

Για την ένταξη οφειλών (για τις κατηγορίες άνω των 50.000,00 και άνω των 150.000,00 ευρώ) στην πάγια ρύθμιση, αναστέλλεται η επιπλέον προσκόμιση βεβαίωσης από ανεξάρτητο τρίτο φορέα καθώς και η παροχή εγγυήσεων, διασφαλίσεων ή εμπράγματων εξασφαλίσεων.

Επισημαίνεται ότι, εφόσον έχουν παρασχεθεί εγγυήσεις, διασφαλίσεις ή εμπράγματες ασφάλειες, αυτές εξακολουθούν να ισχύουν.

Το επιτόκιο, με το οποίο επιβαρύνεται το ποσό της κύριας οφειλής που υπάγεται στην πάγια ρύθμιση, ισούται με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πλέον πέντε (5) εκατοστιαίων μονάδων, ετησίως υπολογισμένο. Για οφειλές που έχουν ήδη υπαχθεί στην εν λόγω ρύθμιση το επιτόκιο μειώνεται ως ανωτέρω και αφορά στις υπολειπόμενες ανεξόφλητες δόσεις.

Αναφορικά με τους οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του αρθ. 54 του Ν. 4305/2014, όπως ισχύει, καθώς και στις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν.4321/2015, όπως ισχύει, επισημαίνεται ότι επέρχεται αναπροσαρμογή του επιτοκίου μετά την παρέλευση διμήνου από τη δημοσίευση του νόμου, το οποίο θα ισούται με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πλέον πέντε (5) εκατοστιαίων μονάδων, ετησίως υπολογισμένο. Το εν λόγω επιτόκιο εφαρμόζεται στις ανεξόφλητες δόσεις των ανωτέρω σχημάτων ρύθμισης οφειλών.

Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι για ύψος κύριας οφειλής έως 5.000 ευρώ, η οποία έχει ενταχθεί στη ρύθμιση του Ν. 4321/2015, αυτή απαλλάσσεται από το ανωτέρω επιτόκιο, εφόσον, εντός διμήνου από τη δημοσίευση του Ν.4336/2015 δηλαδή έως 14/10/2015, προσκομιστούν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι: α) ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο, β) η υπαγόμενη στη ρύθμιση οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, γ) η ακίνητη περιουσία του, όπως προκύπτει από τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9) δεν υπερβαίνει σε αντικειμενική αξία το ύψος των 150.000 ευρώ.

Περαιτέρω, για οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις τόσο του Ν. 4305/2014 όσο και του Ν.4321/2015, δύνανται τα αρμόδια όργανα να προβαίνουν, κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και μετά τη συμμόρφωση των οφειλετών, σε μείωση των αρχικά χορηγηθεισών δόσεων, εφόσον διαπιστώνεται δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής και σε λιγότερες δόσεις.

Τα ειδικότερα θέματα και οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παρούσας παραγράφου θα προσδιοριστούν σε Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Τέλος, (με την περ. 2 της υποπαρ. Ε.1 της παρ. Ε του παρόντος νόμου) θεσπίζεται η αναλογική εφαρμογή, όσον αφορά στα χρηματικά όρια που καθορίζονται κάθε φορά για την αναγκαστική είσπραξη των απαιτήσεων του Δημοσίου κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, και στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και το ΚΕΑΟ για την αναγκαστική είσπραξη των καθυστερούμενων ασφαλιστικών οφειλών. Ειδικότερα:

Σύμφωνα με την περίπτωση ε' της παρ.1 του αρ.31. του Ν.356/1974, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ.8α' της υποπαρ. Δ.1 της παρ. Δ του Ν.4336/2015, ορίζεται ότιεξαιρούνται της κατασχέσεως εις χείρας τρίτων οι απαιτήσεις από μισθούς, συντάξεις και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο από χίλια (1.000) ευρώ.

Στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη, προς το ΚΕΑΟ και τους ΦΚΑ επί του 1/2 του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων (1.000) ευρώ και μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, καθώς και επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.

Τα εν λόγω χρηματικά όρια αφορούν σε κατασχέσεις εις χείρας τρίτων οι οποίες επιβλήθηκαν από τις 14/8/2015 κι εφεξής, δηλαδή, από την ημερομηνία ισχύος του Ν.4336/2015.

Σύμφωνα με την παρ.2 του αρ.31. του Ν.356/1974, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ.8β' της υποπαρ. Δ.1 της παρ. Δ του Ν.4336/2015, ορίζεται ότι καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

«Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών σας, προκειμένου οι εν λόγω διατάξεις να τύχουν άμεσης εφαρμογής» καταλήγει η εγκύκλιος που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασιας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αν.Πετρόπουλος.