ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβα» στο Δημόσιο – Καταργείται η 35ετία, πλήγμα και στα θεμελιωμένα δικαιώματα

Στο μύλο των ανατροπών μπαίνουν και τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, καθώς διάταξη στην ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προβλέπεται κατάργηση της 35ετίας στο Δημόσιο. 

 

 

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι, εκτός από όσους θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μετά την 1.1.2015, θα πληγούν και όσοι έχουν θεμελιώσει μέχρι 31.12.2014 αλλά η συνταξιοδότησής του αρχίζει από 1.9.2015.

Δείτε ΕΔΩ την υπουργική απόφαση

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι «συνταξιοδοτικό δικαίωμα υφίσταται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και του ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται».

Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι δεν πρόλαβαν να να «πιάσουν» την απαιτούμενη ηλικία έως τις 18 Αυγούστου του 2015, οπότε ψηφίστηκε το νομοσχέδιο. Έτσι παρόλο που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης έως τις 31/12/12 θα επιβαρυνθούν έως και 17 χρόνια από την αύξηση των ορίων ηλικίας.

Με την κοινή υπουργική απόφαση των Γ. Κατρούγκαλου και Γ. Χουλιαράκη, ορίζεται ότι οι ασφαλισμένοι του δημοσίου και πριν από το 1983 χάνουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης με 35ετία η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας. Για τα πρόσωπα αυτά, ως ισχύον την 18−8−2015 όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης, λογίζεται το 58ο ή το 55ο έτος( τρίτεκνες).

Μιλώντας στο Mega, ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, εξήγησε ότι καταργούνται τα 35 χρόνια για σύνταξη, ενώ συμπλήρωσε ότι όσοι είχαν 35 χρόνια υπηρεσίας μέχρι τον Αύγουστο και δεν έφυγαν με σύνταξη, τώρα θα πρέπει να συμπληρώσουν ηλικιακό όριο από 58,5 και άνω προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.

Το καινούργιο στοιχείο που ανατρέπει τα θεμελιωμένα δικαιώματα είναι ότι ακόμη κι αυτοί που είχαν συμπληρώσει την 35ετία μέχρι τις 18 Αυγούστου και δεν αποχώρησαν τώρα θα χρειαστεί να συμπληρώσουν και τα αντίστοιχα ηλικιακά όρια που ξεκινούν από τα 58,5 και φθάνουν μέχρι τα 62.

Για όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα δεν συμπληρώσουν τα 35 χρόνια μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2021, προβλέπεται αύξηση των ετών ασφάλισης από τα 35 στα 40 χρόνια.

Από την αύξηση των ορίων εξαιρείται μόνο ένας από τους δύο γονείς  οι οποίοι έχουν ανίκανο για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος παιδί κατά ποσοστό ανικανότητας 67% και άνω.