Καμπανάκια κινδύνου για την ύφεση και την ανεργία «χτυπά» η τριμηνιαία έκθεση (Ιούλιος- Σεπτέμβριος 2015) του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, τονίζοντας, όμως, ότι ο κίνδυνος αυτός μπορεί υπό προϋποθέσεις να ανατραπεί.
«Ο υπαρκτός κίνδυνος είναι η χώρα να διολισθήσει σε βαθύτερη ύφεση ή και σε μακροχρόνια στασιμότητα» τονίζει η έκθεση, εξηγώντας ωστόσο ότι ο κίνδυνος μπορεί να ανατραπεί αν γίνουν μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, γεγονός που θα επιτευχθεί μόνο, εφόσον ακολουθηθεί ο οδικός χάρτης του νέου Μνημονίου.
«Το σημαντικότερο γεγονός του προηγούμενου τριμήνου, ήταν η συμφωνία της κυβέρνησης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) για μια νέα δανειακή σύμβαση επί τη βάσει ενός νέου, του τρίτου κατά σειρά Μνημονίου, δηλαδή Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής. Η συμφωνία αυτή, παρά τις πολιτικές δυσκολίες, ήταν και παραμένει, προτιμότερη από την παράταση της εκκρεμότητας ή από μια ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία, εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της χώρας μας για τρία χρόνια. Δίνει χρόνο για να ανακοπεί η ύφεση και να ληφθούν εκείνα τα μέτρα, που θα επιτρέψουν την επιστροφή στην ανάπτυξη» αναφέρεται στην έκθεση, η οποία παράλληλα τονίζει ότι από τον Σεπτέμβριο του 2015 η ανεργία αυξάνεται, η ανταγωνιστικότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, οι ελληνικές εξαγωγές μειώνονται και θα μειωθούν ακόμη περισσότερο λόγω των capital controls.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση των φόρων δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικά για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.