Η μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες δεν είναι άλλη από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως αποκαλύπτεται και από την τηλεδιάσκεψη στελεχών της ΕΚΤ, η οποία ακολούθησε της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των stress tests.
Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους, τα στελέχη της ΕΚΤ ανέφεραν ότι το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει φθάσει πλέον τα 107 δισ. ευρώ (ήτοι 52% των συνολικών δανείων).
Ο έλεγχος που πραγματοποίησε η ΕΚΤ στη διάρκεια της αξιολόγησης έφερε στο φως πρόσθετα δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αθροιστούν με τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, καθώς η εξυπηρέτηση τους εμφανίζει προβλήματα. Τα δάνεια αυτά προέρχονται κυρίως από τις επιχειρηματικές χορηγήσεις, καθώς ποσοτικά τα περισσότερα από αυτά -περίπου τα 4,3 δισ. ευρώ- αφορούν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.
Μάλιστα ο έλεγχος που πραγματοποίησε η ΕΚΤ στη διάρκεια της αξιολόγησης έφερε στο φως πρόσθετα δάνεια ύψους επτά δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αθροιστούν με τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια», καθώς η εξυπηρέτηση τους εμφανίζει προβλήματα. Τα δάνεια αυτά προέρχονται κυρίως από τις επιχειρηματικές χορηγήσεις, καθώς ποσοτικά τα περισσότερα από αυτά -περίπου τα 4,3 δισ. ευρώ- αφορούν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα, θέλοντας προφανώς να «δικαιολογήσουν» και το γεγονός ότι ο προηγούμενος «κύκλος» των stress tests, ο οποίος είχε πραγματοποιηθεί το 2014, δεν αποδεικνύεται και τόσο ορθός, τόνισαν ότι «η πραγματικότητα μερικές φορές μπορεί να ξεπεράσει τις παραμέτρους των stress tests».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη νέα «άσκηση προσομοίωσης σε ακραίες καταστάσεις» (η ελληνική μετάφραση του όρου stress tests) το ακραίο σενάριο για την ελληνική οικονομία προβλέπει ύφεση 3,3% για φέτος 3,9% για το 2016, ενώ για το 2017 μικρή αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 0,3%. Η ανεργία σύμφωνα πάντα με το ίδιο σενάριο θα αυξηθεί το 2016 στο 28,1%. Οι τιμές των ακινήτων εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν σωρευτικά την ερχόμενη τριετία κατά 24,4%.