Στα 2,5 δισ. ευρώ έχουν εκτοξευθεί οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί προς τη ΔΕΗ, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ.
Περίπου 1,5 δισ. ευρώ οφείλουν στη ΔΕΗ οι καταναλωτές Μέσης και Χαμηλής Τάσης, δηλαδή νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εξ αυτών, τα 300 εκατ. ευρώ αφορούν 440.000 πρώην πελάτες της ΔΕΗ (τα ποσά αυτά η ΔΕΗ τα διεκδικεί μέσω της δικαστικής οδού), οι οποίοι έχουν μεταπηδήσει σε άλλους παρόχους ρεύματος.
Συγκεκριμένα, στις προτάσεις της Γενικής Ομοσπονδίας Προσωπικού ΔΕΗ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τη διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «…για αρκετά χρόνια οι ιδιώτες παραγωγοί απείχαν από την ανάπτυξη εργασιών στον τομέα της λιανικής, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να κατέχει όχι μόνο ένα πολύ υψηλό μερίδιο στην αγορά λιανικής, αλλά και να είναι αυτή που εμφανίζεται με ένα δυσθεώρητο ύψος ανεξόφλητων λογαριασμών που αγγίζει τα 2.500.000.000 ευρώ».
Το ύψος του ποσού αυτού δεν επιβεβαιώνεται από τη διοίκηση, εκπρόσωποι της οποίας επισημαίνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν μειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, στο περιθώριο εκδήλωσης για την υπογραφή των συμβάσεων με την ΕΤΕπ, τόνισε ότι δεν επιβεβαιώνεται το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ που αναφέρουν πληροφορίες και υπογράμμισε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται στα 2,2 δισ. ευρώ, προσπαθώντας να παρουσιάσει μία καλύτερη εικόνα του προβλήματος.
Τόνισε δε ότι 2,1 εκατομμύρια παροχές ρεύματος είναι ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους (από τους 7,4 εκατομμύρια), άρα περίπου ένας στους τρεις πελάτες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι από εβδομάδα ο ΔΕΔΔΗΕ με εντολή της επιχείρησης θα ξεκινήσει διακοπές σε καταναλωτές με ανεξόφλητες οφειλές και υψηλές καταναλώσεις.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, μετά την επιβολή των capital controls, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εταιρία από 1,8 δισ. ευρώ ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ και το διάστημα της τραπεζικής αργίας έτρεχαν με ρυθμό της τάξης του 10%!
Πιο συγκεκριμένα, 280 εκατ. ευρώ αφορούν σε οφειλές υψηλής κατανάλωσης (Υψηλή Τάση), εκ των οποίων τα 250 εκατ. αφορούν τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, για τις οποίες μάλιστα υφίσταται η γνωστή διαδικασία προσφυγής στη διαιτητική διαδικασία.
Το ποσό των 220 εκατ. ευρώ οφείλει το Ελληνικό Δημόσιο, εκ των οποίων τα 115 εκατ. αφορούν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα [κυρίως τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ)].
Πάντως, η ΔΕΗ προχωρά κανονικά σε αποκοπές ρευματοδότησης για τους «μπαταχτσήδες», ενώ τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει το πρώτο μπαράζ αποκοπών σε όλη την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη σαφάρι ελέγχων με στόχο τους επιτήδειους, οι οποίοι αν και έχουν απλήρωτους λογαριασμούς διαμένουν σε…. πολυτελείς βίλες.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΕΝΟΠ, εξάλλου, οι οφειλές προς την Εταιρία τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί, αφού από τα 700 εκατομμύρια που ήταν το 2011, σήμερα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, από τον περασμένο Αύγουστο έχει καθιερώσει bonus επιβράβευσης για τους καλοπληρωτές οικιακούς πελάτες της. Ετσι, επιστρέφει στους συνεπείς οικιακούς πελάτες το διπλάσιο της αξίας της πάγιας χρέωσης σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό για το έτος 2016.