Παραμένει το χάσμα Αθήνας-Κουαρτέτου μετά και την χθεσινή αποτυχημένη τηλεδιάσκεψη η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου και διήρκεσε περίπου μέχρι τα μεσάνυχτα. Τα εμπόδια για να υπάρξει συμφωνία που θα οδηγήσει στην έγκριση από το Eurogroup της δόσης των 2 δισ. ευρώ δεν ξεπεράστηκαν καθώς οι διαφορές των δύο πλευρών στο θέμα των100 δόσεων και στο ζήτημα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία παραμένουν.
Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και το Κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο, Ντέλια Βελκουλέσκου, Ράσμους Ρέφερ και Νικολά Τζιαμαρόλι. Οι συνομιλίες αναμένεται να επαναληφθούν σήμερα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εάν υπάρξει αποτέλεσμα δεν αποκλείεται να γίνει ακόμα και εντός της ημέρας EWG ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το αυριανό Eurogroup.
Εν αναμονή τηλεφωνικής επικοινωνίας Τσίπρα-Γιούνκερ
Η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν αποκλείεται να γίνει εντός της ημέρας από την οποία αναμένεται να κριθούν πολλά.
Τα εμπόδια
Κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμοί,100 δόσεις ,τιμές φαρμάκων είναι το επίδικο των συζητήσεων μέσω συνεχών τηλεδιασκέψεων με τους εκπροσώπους των δανειστών. Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο συμφώνησαν στο περιεχόμενο των προτάσεων που διατυπώνονται από την ελληνική πλευρά στην νέα τηλεδιάσκεψη με την Τροϊκα.
Τσίπρας: Θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία
«Η κυβέρνηση προχωρά υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους εταίρους όσο όμως και απέναντι στον ελληνικό λαό, καθότι η βασική δέσμευση βάσει της οποίας λάβαμε εκ νέου τη λαϊκή εντολή ήταν η προστασία των αδυνάτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Όπως τηρήσαμε την υπόσχεσή μας για τη Δραπετσώνα, όπως νομοθετήσαμε κόντρα στα συμφέροντα για τις άδειες στα ΜΜΕ, έτσι θα προστατεύσουμε και την πρώτη κατοικία των αδυνάτων» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας νωρίτερα το Σάββατο στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα επιχειρήματα του Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου συνδέει το θέμα των κόκκινων δανείων και της ρύθμισης για τις 100 δόσεις με την επιτυχία του προγράμματος με το εξής σκεπτικό.
Για να πετύχει το πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και κοινωνική συνοχή.
Κι αυτά τα δυο δεν μπορεί να υπάρξουν αν υπάρξει απελευθέρωση πλειστηριασμών για μεσαία και μικρά εισοδήματα που έχουν πάθει εισοδηματικό σοκ και ανατροπή στις 100 δόσεις.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρα πολύ σαφείς στοχεύσεις. Θα έλεγα ότι θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι δεν είμαστε στην προτεραία κατάσταση. Υπάρχει μια συμφωνία, την οποία έχουμε αποδείξει ότι τιμούμε και θα τιμήσουμε, θα πρέπει και όλοι να μην υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα και τα εσκεμμένα. Και θα πρέπει να έχουν μια λογική η οποία δεν θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική και πολιτική βιωσιμότητα της συμφωνίας» ανέφερε σχετικά και ο Νίκος Παππάς. Το Μαξίμου επιμένει ακόμη να συνδέει τα παραπάνω και με το προσφυγικό και την στήριξη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τα κόκκινα δάνεια, 100 δόσεις και …η κουλτούρα του κακοπληρωτή
Οι προϋποθέσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια από τους πλειστηριασμούς είναι το πρώτιστο στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουν Αθήνα και δανειστές. Η επίλυση αυτού του γρίφου συνδέεται και με την αξιολόγηση και την απελευθέρωση της δόσης των 2 δισ.ευρώ αλλά κυρίως και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.Η ΕΚΤ εμφανίζεται εξαιρετικά αυστηρή ως προς το εύρος της προστασίας των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια.
Σαρωτικές αλλαγές επί το δυσμενέστερο αξιώνουν οι δανειστές για τομέτρο της ρύθμισης των 100 δόσεων, με αλλαγή ή και απάλειψη συγκεκριμένων όρων με το ΔΝΤ να πρωτοστατεί .
Οι Θεσμοί θεωρούν ότι η ρύθμιση ευνοεί τον λεγόμενο "ηθικό κίνδυνο", δηλαδή ότι βοηθά να καλλιεργείται η κουλτούρα του κακοπληρωτή και να προστατεύονται αυτοί που σκοπίμως και βάσει σχεδίου δεν είναι τακτικοί στις υποχρεώσεις τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα.
Συγκεκριμένα οι δανειστές διαφωνούν με τις εξής παραμέτρους του συστήματος:
απώλεια της ρύθμισης μετά από δύο απλήρωτες δόσεις μέσα στο πρώτο οκτάμηνο της ρύθμισης. Οι Θεσμοί ζητούν η ρύθμιση να χάνεται έστω κι αν μια δόση δεν πληρωθεί στην ώρα της.
η ρύθμιση χάνεται αν δεν εξοφληθεί ή δεν ρυθμιστεί οποιαδήποτε νέα φορολογική οφειλή (π.χ. τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ) εντός 30 ημερών από την λήψη του ειδοποιητηρίου για την νέα οφειλή. Οι δανειστές ζητούν η αντίστροφη μέτρηση της προθεσμίας των 30 ημερών να αρχίζει την ημέρα που η νέα οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει συγκεκριμένα τα κριτήρια βάση των οποίων θα αποβληθούν από τη ρύθμιση ή θα μειωθεί ο αριθμός των δόσεων όσων οφειλετών διαθέτουν τα οικονομικά μέσα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους αλλά επέλεξαν να μην το κάνουν μπαίνοντας στις 100 δόσεις. Οι δανειστές ζητούν την θέσπιση πολύ αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για να διατηρηθεί η ρύθμιση.
Αν ικανοποιηθούν αυτές οι απαιτήσεις των δανειστών θα βρεθούν εκτός ρύθμισης χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου οι οποίοι απλώς δεν θα πληρώσουν εγκαίρως μια δόση της ρύθμισης ή θα αφήσουν απλήρωτη για σύντομο χρονικό διάστημα κάποια νέα φορολογική υποχρέωση. Επίσης, αρκετοί θα τεθούν εκτός ρύθμισης επειδή διαθέτουν καταθέσεις και ακίνητη περιουσία πάνω από ένα όριο το οποίο, όμως, δεν έχει ακόμη καθοριστεί
ΦΠΑ στην εκπαίδευση και ισοδύναμα
Μετά τον καταιγισμό «πληροφοριών» για τα πιθανά ισοδύναμα προκειμένου να αποτραπεί η εφαρμογή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση τις τελευταίες ώρες υπάρχει σιγή ασυρμάτου επ' αυτού.
Η τελευταία κυβερνητική διαρροή μιλούσε για την επιβολή ενός «τέλους» ύψους 0,05 ευρώ ανά στήλη σε κάθε τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ . Ο όρος «τέλος» αντί « φόρος» εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη ότι μπορεί να ξεπεράσει τα νομικά εμπόδια που απορρέουν από την σύμβαση ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ. Συνδυαστικά η κυβέρνηση προσθέτει στα ισοδύναμα και τα έσοδα από τη διενέργεια διαγωνισμού για την ανάθεση νέων αδειών λειτουργίας εταιριών διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα.
Τιμές γενοσήμων και φαρμάκων
Για τους δανειστές, οι ελάχιστες τιμές των φαρμάκων αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που θα κρίνει και την συμφωνία για τα 2 δισ. ευρώ. Παραμένει σε εκκρεμότητα αν η μείωση των τιμών αφορά όλα τα φάρμακα ή μόνο όσα έχουν τιμή άνω των 12 ευρώ.
Συγκεκριμένα η προστασία αφορά πρωτότυπα που δεν ξεπερνούν τα 12 ευρώ ή κόστος ημερήσιας θεραπείας μέχρι 0,40 ευρώ και γενόσημα που δεν ξεπερνούν τα 7,8 ευρώ ή κόστος ημερήσιας θεραπείας μέχρι 0,26 ευρώ και ίσχυε προκειμένου να προστατευθούν τα σκευάσματα με πολύ χαμηλή αξία, τα οποία αποτελούν βασικό κομμάτι για πολλές ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και πολυεθνικές.