Σθεναρές πιέσεις αναμένεται να δεχθεί σήμερα η ελληνική αντιπροσωπεία στο Eurogroup προκειμένου να υλοποιήσει όλο το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων, μαζί με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Μετά από ένα τριήμερο κόλαση και τη χθεσινή άκαρπη τηλεδιάσκεψη του Eurowoρking Group, το απόγευμα συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, όπου θα σταλούν αυστηρά μηνύματα στην Ελλάδα, χωρίς να δοθεί τίποτα. Η πολυπόθητη δόση των 2 δισ. ευρώ, δηλαδή, που θα ξεμπλοκάρει την πρώτη αξιολόγηση, δεν θα αποδεσμευτεί και σήμερα θα γίνει απλώς μια καταγραφή της κατάστασης των διαπραγματεύσεων.
Η ομάδα εργασίας EWG, έφτιαξε ένα κείμενο που καταγράφει την κατάσταση και το οποίο θα διαβαστεί από τους υπουργούς. Κατά την τηλεδιάσκεψη του EWG, εκπρόσωπος της Τρόικας είχε ήδη ενημερώσει τους εκπροσώπους των υπουργείων, ότι “δεν υπάρχει συμφωνία με την Αθήνα”.
Η κυβέρνηση και ο κ.Τσακαλώτος θα επιδιώξουν συναίνεση έστω και "στο πέντε" του σημερινού Eurogroup. Στο οικονομικό επιτελείο και στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν «μικρό καλάθι» για την έκβαση του συμβουλίου. Περισσότερο ανησυχούν για τον κίνδυνο να χάσει η κυβέρνηση και η χώρα το "momentum" που τους πρόσφεραν οι εποικοδομητικές δηλώσεις Ολάντ και Μοσκοβισί τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα. Αν υπάρξουν απαξιωτικές δηλώσεις από τους ευρωπαίους αξιωματούχους (κυρίως από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) πριν ή μετά το Eurogroup, μπορεί να χαλάσει η καλή εικόνα που «έχτισε» η κυβέρνηση στο εξωτερικό μετά το δημοψήφισμα και την πολιτική μεταστροφή της μετά τις εκλογές. Και αυτό, την ώρα ακριβώς που οι ελληνικές τράπεζες επιζητούν την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών για να πετύχουν τον στόχο της ανακεφαλαιοποίησή τους.
Για το λόγο αυτό αναγκάστηκε και ο πρωθυπουργός να σηκώσει χθες το τηλέφωνο και να συνομιλήσει με τους Άγκελα Μέρκελ και τους άλλους ηγέτες και αξιωματούχους, προκειμένου να αποφευθούν τα χειρότερα. Θέλησε να τους πείσει ότι το πολιτικό κόστος για όλους, σε Ελλάδα και Ευρώπη, αν υπάρξει στασιμότητα ή πισωγύρισμα στς διαπραγματεύσεις, μπορεί να είναι πολύ σημαντικότερο από τα θέματα για τα οποία υπάρχουν ακόμα διαφωνίες.
Πού διαφωνούν
Η διαφορά παραμένει χαώδης και στα όρια προστασίας για τους πλειστηριασμούς κατοικιών, αλλά και στις 100 δόσεις.
Οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει να σταλεί μήνυμα σε όσους μπορούν αλλά δεν πληρώνουν, ότι θα υποστούν τις συνέπειες. Γι' αυτό θέλουν να κλείσει η «ομπρέλα» του νόμου Κατσέλη ώστε να καλύπτει μόνον όσους ζουν στα όρια της φτώχειας, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι οι τράπεζες θα βγάλουν στο σφυρί τα σπίτια όλων όσων χρωστούν αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ βάζουν και όρο να χάνει την ρύθμιση των 100 δόσεων όποιος καθυστερεί έστω και μία μέρα (αντί για 30 που ισχύει τώρα ή 90 που ίσχυε πριν) να τακτοποιήσει την πληρωμή στην εφορία.
Οι δανειστές θεωρούν ότι η πρόταση της Αθήνας για τους πλειστηριασμούς είναι «γενναιόδωρη», μολονότι η ελληνική πλευρά φέρεται να υποχώρησε εκ νέου στις θέσεις της. Η νέα ελληνική πρόταση, κατά πληροφορίες, είχε πιο αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, προβλέποντας ότι η προστασία από τους πλειστηριασμούς δεν θα ισχύει για το 40% των πρώτων κατοικιών, από το 2016. Μάλιστα, το ποσοστό των πρώτων κατοικιών που δεν θα προστατεύονται, σύμφωνα με τη νέα ελληνική πρόταση, θα αυξάνεται με τα χρόνια. Και πάλι, ωστόσο, οι εταίροι δεν ικανοποιήθηκαν με την εισήγηση της κυβέρνησης.