ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τελευταία μέτρα της διαπραγμάτευσης: Αλλαγές σε πλειστηριασμούς και ληξιπρόθεσμα

Με στόχο την επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας, μέχρι την Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα, στο μέτωπο των πλειστηριασμών κινείται το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ, καθώς και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

 

 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι είμαστε κοντά σε λύση για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, ενώ έχει κλείσει και το το ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέσω του τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Την ίδια ώρα, οι δανειστές θέτουν ως προϋπόθεση να στριμωχθούν οι οφειλέτες, τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, κλείνοντας τα παραθυράκια της ελληνικής νομοθεσίας για όσους χρωστούν σε τράπεζες και εφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα των πλειστηριασμών η νέα ελληνική πρόταση περιλαμβάνει προστασία της α΄ κατοικίας για αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ (συν 50.000 για το ζευγάρι και συν 25.000 ευρώ για κάθε παιδί -με ανώτατο όριο τα τρία παιδιά). Το όριο για το οικογενειακό εισόδημα αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 28.000 και 30.000 ευρώ, ενώ μπαίνει και ο παράγοντας συνολικών οφειλών του οφειλέτη προς το Δημόσιο ύψους 200.000 ευρώ.

Από την πλευρά τους οι δανειστές αντιπροτείνουν προστασία της α' κατοικίας για αντικειμενική αξία έως 120.000 ευρώ, το όριο για το οικογενειακό εισόδημα αναμένεται να είναι περίπου στα 21.000 με 22.000 ευρώ και οι συνολικές οφειλές στα 110.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη πρόταση της κυβέρνησης ήταν προστασία της α' κατοικίας για αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ, ενώ οι δανειστές επιμένουν στα ίδια ποσά.

Παζάρι για τα ληξιπρόθεσμα και τις δόσεις

Το μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης ωστόσο είναι οι 100 δόσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δανειστές ζητούν να χάνεται η ρύθμιση για κάποιον που έστω και για μία φορά ήταν ασυνεπής στην καταβολή δόσης της ρύθμισης, από την επόμενη μέρα της λήξης της προθεσμίας πληρωμής της.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εξακολουθεί να θέτει ως σημείο απώλειας της ρύθμισης τις 30 μέρες από την στιγμή που μια οφειλή της ρύθμισης καταστεί ληξιπρόθεσμη. Όπως διευκρινίζουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, δεν έχει τεθεί θέμα αλλαγών στο επιτόκιο της ρύθμισης των 12 δόσεων. Ωστόσο, άλλες πηγές διευκρινίζουν ότι οι δανειστές θέτουν θέμα αυστηροποίησης των κριτηρίων υπαγωγής στη ρύθμιση.

Παράλληλα, οι δανειστές προτείνουν να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής ρύθμισης σε 12 δόσεις και για οφειλές που δεν είναι ληξιπρόθεσμες. Για την πάγια ρύθμιση αυτή ρύθμιση, το υπουργείο Οικονομικών προσέφερε αυστηρότερους όρους με στόχο να μπορούν να ρυθμίζουν τις οφειλές τους πιο εύκολα μόνο αυτοί που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Αυτό θα γίνεται με τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης που θα απαιτούνται προκειμένου κάποιος να ενταχθεί στην ρύθμιση.

Νέος νόμος Κατσέλη και δάνεια σε hedge funds

Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να καταρτιστεί το τελικό σχέδιο αντιμετώπισης των “κόκκινων” δανείων από τις τράπεζες. Για τα δάνεια αυτά προκρίνεται η λύση της δημιουργίας μιας bad bank, δηλαδή ενός φορέα που θα διαχειριστεί όλα τα μη εξυπηρετούμενα χαρτοφυλάκια. 

Οι προτάσεις είναι υπό  διαβούλευση με τους Θεσμούς και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να υπάρχει πλαίσιο με το οποίο οι τράπεζες θα καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με νέα δεδομένα στο νόμο Κατσέλη.

Παράλληλα, πρέπει να λυθεί το ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων και της πώλησής τους σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Για τα hedge funds και distressed funds η αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ αποτελεί “μαγνήτη” διότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μπορούν να φέρουν υψηλές αποδόσεις στους επενδυτές, ενώ οι τράπεζες θεωρητικά μπορούν να καθαρίσουν αναίμακτα τα χαρτοφυλάκια τους.