Το όνειρο που (σταδιακά) γίνεται εφιάλτης. Οι 780 χιλιάδες οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων πίστεψαν ότι θα μπορέσουν να βάλουν την οικονομική τους ζωή σε μια τάξη πληρώνοντας ένα μικρό ποσό κάθε μήνα στην εφορία για τα προηγούμενα αλλά και όλα τα «τρέχοντα» έστω και με ένα χρονικό περιθώριο τριών μηνών.
Όμως, οι 780.000 οφειλέτες έπεσαν πάνω στους δανειστές. Ενοχλημένοι από το γεγονός ότι την άνοιξη η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε… μονομερείς ενέργειες, ολοκληρώνει την επόμενη εβδομάδα το «ξήλωμα» των 100 δόσεων απαιτώντας μάλιστα να αλλάξει για 3η φορά ο ίδιος νόμος. Το πλαίσιο που δημιουργείται από τα τρία χτυπήματα γίνεται τόσο ασφυκτικό, που πλέον θεωρείται δεδομένο ότι χιλιάδες οφειλέτες θα χάσουν τις 100 δόσεις.
Για τους ίδιους θα αναβιώσουν προσαυξήσεις πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ αλλά και το δημόσιο είναι πολύ πιθανό να χαθούν έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Με τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το υπουργείο Οικονομικών είχε προϋπολογίσει να εισπράττει έσοδα έως και 2023 ενώ για φέτος, ο πήχης ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Μετά το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται, είναι αμφίβολο πόσοι από τους 780.000 θα μπορέσουν να συνεχίσουν με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για απώλεια ρύθμισης ακόμη και από 300-400 χιλιάδες οφειλέτες μέσα στην επόμενη διετία.
Τα τρία χτυπήματα
Στο τέλος του μήνα, οι οφειλέτες που μπήκαν στις 100 δόσεις, θα πρέπει να πληρώσουν εκτός από τη δόση του μήνα και την προσαύξηση που έχει προκύψει από την αλλαγή του επιτοκίου (από το 3% στο 5% για οφειλές άνω των 5000 ευρώ και από το 0% στο 5% για όσους χρωστούν λιγότερα από 5000 ευρώ). Την αύξηση του επιτοκίου έχουν γλιτώσει μόνο όσοι πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ωστόσο ο μεγαλύτερος αριθμός ακόμη και των μικροοφειλετών, πέφτει στην παγίδα του επιτοκίου.
Το δεύτερο χτύπημα έρχεται με την 3η διαδοχική αλλαγή της διάταξης η οποία αφορά στο χρονικό περιθώριο που θα έχει ο οφειλέτης για να εξοφλήσει τις τρέχουσες οφειλές του. Με την αρχική μορφή του νόμου των 100 δόσεων, ο οφειλέτης, μπορούσε να πληρώσει τα τρέχοντα ακόμη και ύστερα από τρεις μήνες. Με τον νόμο 4337, η διάταξη τροποποιήθηκε και προβλέφθηκε ότι «η ρύθμιση χάνεται όταν δεν πληρωθεί ή δεν ρυθμιστεί νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή, ατομική, καθώς και αυτών για τις οποίες ο φορολογούμενος έχει την ευθύνη καταβολής εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης ατομικής ειδοποίησης υπερημερίας». Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, τροποποιήθηκε και αυτή η μορφή της διάταξης καθώς κρίθηκε από τους δανειστές ότι με την ενσωμάτωση της ρήτρας της ειδοποίησης, το διάστημα μπορούσε ουσιαστικά να «ξεχειλώσει» ακόμη και στους δύο μήνες. Με την νέα αλλαγή, θα προβλέπονται τα εξής:
1. Για το χρονικό διάστημα μέχρι τις 30/06/2016, ο οφειλέτης θα έχει 30 ημέρες στη διάθεσή του για να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Δεν θα υπάρχει πλέον καμία αναφορά στην περίοδο προειδοποίησης. Την επομένη που θα καθίσταται μια υποχρέωση ληξιπρόθεσμη, θα αρχίσει να τρέχει το 30ήμερο.
2. Για το χρονικό διάστημα από την 01/07/2016 έως και 31/12/2016, η προθεσμία εξόφλησης κάθε τρέχουσας οφειλής θα πέφτει στις 15 ημέρες και πάλι με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Με το νομοσχέδιο προκύπτει άλλη μια βόμβα: Αν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει τις τρέχουσες οφειλές, δεν θα πρέπει να περιμένει να καταστούν αυτές ληξιπρόθεσμες για να τις εντάξει στη ρύθμιση αλλά να προχωρήσει σε σχετική αίτηση πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.
3. Από 01/01/2017, ουσιαστικά δεν θα υπάρχει δυνατότητα μη πληρωμής των τρεχουσών υποχρεώσεων. Παραμείνει ανοικτό μόνο ένα μικρό παράθυρο: το 15νθημερο παραμένει ως χρονικό περιθώριο, αλλά ο οφειλέτης θα μπορεί να το εκμεταλλευτεί μόνο μια φορά μέσα σε ένα εξάμηνο. Έστω δηλαδή, ότι ο φορολογούμενος δεν αποπληρώνει μια υποχρέωση που λήγει στο τέλος Μαρτίου του 2017. Δεν θα έχει καμία συνέπεια ως προς τη ρύθμιση των 100 δόσεων αρκεί να πληρώσει (ή να ρυθμίσει) μέσα σε 15 ημέρες. Από εκεί και πέρα όμως, όλες οι υποχρεώσεις μέχρι να συμπληρωθεί το εξάμηνο, θα πρέπει να καταβληθούν χωρίς να υπάρξει ούτε μια ημέρα καθυστέρηση. Από τον Οκτώβριο και μετά –δεδομένου ότι θα έχουν περάσει έξι μήνες- θα ανακτάται και πάλι το δικαίωμα της 15νθημερης καθυστέρησης, πάντοτε για μια φορά ανά εξάμηνο.
Το 3ο χτύπημα θα έρθει μέσα στον μήνα με τη δημοσίευση της απόφασης που θα καθορίζει τα περιουσιακά και τα εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων θα κρίνεται και ο μέγιστος αριθμός των δόσεων που θα έχει στη διάθεσή του ο οφειλέτης προκειμένου να εξοφλήσει. Είναι άλλη μια καθοριστική αλλαγή καθώς μέχρι σήμερα, οι περίπου 750.000 οφειλέτες που παραμένουν στη ρύθμιση, έχουν επιλέξει από μόνοι τους τον αριθμό των δόσεων. Με την υπογραφή της απόφασης, ο αριθμός θα τροποποιηθεί μονομερώς από την εφορία ανάλογα με το εισόδημα, το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού και την περιουσία.
fpress.gr