ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριγμοί στο κυβερνητικό σχήμα, ρωγμές σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ – Φοβούνται νέες διαρροές

Tριγμούς στην κυβέρνηση και εσωτερική μινι-κρίση στα δύο κυβερνητικά κόμματα προκαλεί το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα.

 

Στους κόλπους των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ εκφράζονται διαφωνίες και τουλάχιστον τρεις βουλευτές  δεν πρόκειται να το ψηφίσουν.

Οι διαφοροποιήσεις δεν αποκλείεται τελικά να είναι περισσότερες, δημιουργώντας θέμα συνοχής στα  δύο κυβερνητικά κόμματα και αποδυναμώνοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τους. Προσπαθώντας να προλάβει τα «χειρότερα», ο Αλέξης Τσίπρας υποχρέωσε τον πρώην στενό συνεργάτη του Γαβριήλ Σακελλαρίδη να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα και έστειλε μήνυμα προς άλλους  διαφωνούντες ότι αν δεν ακολουθήσουν την κομματική γραμμή, πρέπει να παραδώσουν τις έδρες τους.

Η ψηφοφορία στη Βουλή θα είναι ένα κρίσιμο τεστ αντοχών και συνοχής του κυβερνητικού σχήματος,  το οποίο θα μετρήσει «διαρροές» και θα βγει πιθανότατα αποδυναμωμένο. Μετά την παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη από  την βουλευτική του έδρα – την οποία καταλαμβάνει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης –  οι κυβερνητικοί βουλευτές που θεωρείται βέβαιο ότι θα καταψηφίσουν το ν/σ ή  θα απόσχουν από την ψηφοφορία είναι δύο: Ο Στάθης Παναγούλης του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Νικολόπουλος των ΑΝΕΛ. 

Αντιρρήσεις για επιμέρους άρθρα  του προτίενται κατά πληροφορίες να διατυπώσουν άλλοι δύο βουλευτές, οι οποίοι όμως δεν έχουν αποσαφηνίσει εάν θα καταψηφίσουν τελικά.

Ανεξάρτητα πάντως από την έκβαση της ψηφοφορίας, η κρίση που εκδηλώνεται στο εσωτερικό των δύο κομμάτων θα συνεχισθεί.

Το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες του sofokleousin.gr, έντονες εσωτερικές αντιδράσεις για το περιεχόμενο των νέων μέτρων και ειδικά για τον τρόπο ρύθμισης των κόκκινων στεγαστικών δανείων. Αντικείμενο σφοδρής κριτικής και αμφισβήτησης των κυβερνητικών χειρισμών αποτελεί επίσης η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία καταλήγει σε πλήρη ιδιωτικοποίηση τους και σε τεράστιαοικονομική ζημία του Δημοσίου.

Η παραίτηση-αποπομπή του Γ. Σακελλαρίδη εκτιμάται ότι θα αποτελέσει  αφορμή και αφετηρία νέου κύκλου εσωτερικής αμφισβήτησης της ηγετικής ομάδας και του στενού κύκλου του Μεγάρου Μαξίμου, που εμφανίζεται να έχει αποστασιοποιηθεί από το κόμμα και να υιοθετεί "διαχειριστικές" λογικές, εγκαταλείποντας κομματικά προγράμματα και διακηρύξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι κομματικοί επιτελείς του θα αναγκασθούν, να δώσουν μάχες και να προσφύγουν σε περίτεχνους χειρισμούς για να διατηρήσουν τις υφιστάμενες εσωκομματικές ισορροπίες και να μη χάσουν την "κριτική στήριξη" που τους προσφέρει μέχρι τώρα η "Ομάδα των 53", στην οποία ανήκουν ο  Γ. Σακελλαρίδης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι παραιτήσεις βουλευτών

Πρόβλημα θα δημιουργηθεί και  στην κοινοβουλευτική ομάδα, αν  επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι ο Στάθης Παναγούλης δεν πρόκειται να ψηφίσει το ν/σ. Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ εξέφρασε την απόλυτη διαφωνία του με τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και για άλλες επιμέρους διατάξεις, χωρίς να αποσαφηνίσει τη στάση του στη Βουλή. Το ζήτημα είναι αν καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο θα παραιτηθεί και θα παραδώσει  την έδρα του, ή θα προκαλέσει τη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει ήδη στους ΑΝ.ΕΛ, όπου ο Νίκος Νικολόπουλος δήλωσε ότι θα καταψηφίσει, αλλά αρνείται να παραδώσει την έδρα, αναγκάζοντας τον πρόεδρο του κόμματος Πάνο Καμμένο να πεί ότι εξελέγη "εξαπατώντας τον ελληνικό λαό" ως προς τις προθέσεις του.