Στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό είναι στραμμένο το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, καθώς σήμερα θα πρέπει να βρεθούν λύσεις στην προσφυγική κρίση. Στην ατζέντα είναι η επανεκκίνηση των σχέσεων των Βρυξελλών με την Άγκυρα, με τις δηλώσεις των Ευρωπαίων να αποκαλύπτουν ότι στο τραπέζι μπήκε εκ νέου η διαδικασία ένταξης της γείτονος στην ευρωπαϊκή ένωση.
Οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν συμφωνήσει σε σημαντικά ανταλλάγματα προς την Τουρκία, προκειμένου εκείνη να συνεργαστεί για την ανάσεση των πρσφυγικών ροών, καθώς και να ξεμπλοκάρει η ενταξιακή διαδικασία της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Τουρκία θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ, αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ομάδα «Προθύμων», η οποία απαρτίζεται από εννέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- και θα συνεδριάσει πριν από την αποψινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, θα υποβάλει πρόταση για «ελάφρυνση» της Τουρκίας από 400.000 πρόσφυγες με αντάλλαγμα την ανακοπή του προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη.
Τσίπρας: Τσίπρας: Η Τουρκία να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές
Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τονίζοντας πάντως ότι θα πρέπει οι τουρκικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές, διότι κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο τεράστιο ρεύμα.
Επεσήμανε ότι η προσφυγική κρίση βρίσκεται σε δραματική κορύφωση και επείγει η ΕΕ και η Τουρκία να περάσουν σε «γρήγορες δράσεις».
Μέρκελ: Στην ευρύτερη ατζέντα η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
«Σήμερα θα συμφωνήσουμε για το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας.Το σχέδιο αυτό θα καταστήσει σαφές πως πρέπει να εργαστούμε από κοινού πιο στενά με την Τουρκία για έναν αριθμό λόγων – σκεφτείτε απλώς τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους ή την παράνομη μετανάστευση» τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.
Η γερμανίδα Καγκελάριος συνέχισε αναφερόμενη στην ενταξιακή διαπραγμάτευση με την Τουρκία:
Ένα κύριο τμήμα αυτού του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας θα είναι πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε την παράνομη μετανάστευση με νόμιμη μετανάστευση, πως μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση των προσφύγων μέσα στην Τουρκία.
Η σύνοδος κορυφής σχετίζεται με τη διαπραγμάτευση μιας ευρύτερης ατζέντας με την Τουρκία και προφανώς σχετικά με θέματα της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Είναι μια ανοικτή ενταξιακή διαδικασία, δεν μιλάμε για το αποτέλεσμα, αλλά για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων.Σχεδιάζουμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις για να συζητάμε για την πρόοδο στην εφαρμογή αυτής της ατζέντας.
Ολάντ: Προς το συμφέρον όλων η συμφωνία με την Τουρκία
«Η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, είναι προς το συμφέρον όλων τόνισε ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.
«Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, της Τουρκίας και των προσφύγων» τόνισε, καλώντας ταυτόχρονα την Τουρκία να εντείνει τους ελέγχους στα σύνορά της με τις χώρες της ΕΕ. Ο κ. Ολάντ ανέφερε ότι η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία είναι απαραίτητη όχι μόνο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς επίσης και την επίλυση της κρίσης στη Συρία.
Τον κίνδυνο να καταργηθεί η Συνθήκη Σένγκεν προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες, για το προσφυγικό.
«Αν δεν προστατέψουμε τα εξωτερικά μας σύνορα ο χώρος Σένγκεν θα γίνει Ιστορία» τόινισε ο κ. Τουσκ, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν είναι το μοναδικό κλειδί για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης. Χαρακτηριστικά ανέφερε: