Το πράσινο φως για την έναρξη της συζήτησης για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δόθηκε χθες από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με αφορμή το προσφυγικό. Σημαντική λύση για τις προσφυγικές ροές και την έκρηξη του φαινομένου στην Ελλάδα, μέσω της γείτονος, δεν υπήρξε, ωστόσο ο Νταβούτογλου εξασφάλισε και τεράστια οικονομική βοήθεια για την επίλυση του προσφυγικού.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Ντόναλντ Τουσκ και Αχμέτ Νταβούτογλου, ο τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια ιστορική ημέρα για την Τουρκία στην Ευρώπη, καθώς συμφώνησαν στην προώθηση της ενταξιακής πορείας της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, οι ηγέτες αποφάσισαν να δοθούν στην Άγκυρα 3 δισ. ευρώ για την ανγτιμετώπιση των τρεχουσών αναγκών του προσφυγικού.
Δείτε εδώ το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής
Όπως δήλωσε αμέσως μετά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, συμφωνήθηκε πως η διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ θα πρέπει να αναζωογονηθεί.
Τουρκία και Ε.Ε. χρειάζονται κοινές λύσεις σε ένα κοινό πρόβλημα, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και υπογράμμισε ότι η συνάντηση με Τουρκία μας βοήθησε να καταλάβουμε πώς μπορούμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Άγκυρα.
Ικανοποίηση στην Αθήνα
Την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές.
Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους. Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του χτες.