Έκρυθμη είναι από χθες το βράδυ η κατάσταση στην Ειδομένη, με συνεχείς συμπλοκές μεταξύ τον οικονομικών μεταναστών που δεν τους επιτρέπεται η διέλευση στην ΠΓΔΜ και της αστυνομίας Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
Σήμερα το πρωί, ένας 22χρονος Μαροκινός μετανάστης έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία στην ουδέτερη ζώνη στα σύνορα, όταν ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής τάσης στο σημείο όπου εδώ και μέρες παραμένουν ακινητοποιημένες αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ.
Λίγο μετά τον θάνατο του 22χρονου Μαροκινού, μετανάστες επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο κατά των αστυνομικών της ΠΓΔΜ και άρχισαν να καίνε κουβέρτες και ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν με χρήση χημικών με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική.
Οι μετανάστες, αφού προσευχήθηκαν για τον άτυχο νέο, παρέδωσαν τελικά τη σορό στους τραυματιοφορείς και συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα εν μέσω έντασης.
Έντονη είναι η παρουσία των Ελλήνων αστυνομικών στην περιοχή, οι οποίοι προσπαθούν να ανοίξουν δίοδο προκειμένου να περάσουν προς την πλευρά της ΠΓΔΜ οι Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί πρόσφυγες που βρίσκονται στην περιοχή (δηλ. οι τρεις εθνικότητες στις οποίες επιτρέπεται η διέλευση).
Οι οικονομικοί μετανάστες διαμαρτύρονται διότι οι πρόσφυγες περνούν τα σύνορα προς την ΠΓΔΜ, σε αντίθεση με τους ίδιους που παραμένουν καθηλωμένοι στα σύνορα σε άθλιες συνθήκες. Στα επεισόδια αναφέρθηκε από την Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ειδομένη θα ομαλοποιηθεί σε 4-5 ημέρες , "αλλά θα είναι μία δύσκολη λύση".
"Θα δοθεί λύση η οποία προφανώς δεν θα είναι μία βόλτα παιδιών του Κολλεγίου στο δάσος. Η αντιμετώπιση δεν θα γίνει ούτε με λουλούδια, αλλά ούτε και με βία" είπε χαρακτηριστικά.
Ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ενημέρωσε τους βουλευτές πως κλιμάκιο της Frontex, που έσπευσε στην Ειδομένη, έκανε επιχειρήσεις, συλλήψεις και κοινές περιπολίες με την FYROM. "Ζητήσαμε από τον κ. Αβραμόπουλο, ως πολιτικό προϊστάμενό τους να παρέμβει και νομίζουμε ότι βρήκαμε ανταπόκριση", είπε.
Χθες το βράδυ, ομάδες μεταναστών εισέβαλαν σε κοντέινερ και σκηνές διαφόρων ΜΚΟ που έχουν στηθεί στον καταυλισμό, όπου φυλάσσονταν τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια, και έκαναν "πλιάτσικο".
Οι εκπρόσωποι των περισσότερων ΜΚΟ που βρίσκονταν στην περιοχή έχουν αποχωρήσει, ενώ την ίδια ώρα, μεγάλη ομάδα προσφύγων (Σύρων, Ιρακινών και Αφγανών) που βρίσκονται σε περιφραγμένο χωράφι δίπλα στον καταυλισμό περιμένοντας να εκτονωθεί η κατάσταση για να περάσουν στην πΓΔΜ, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.