«Καταπέλτης» για την Ελλάδα αποδείχθηκε η επιστολή που έστειλε στο Κολέγιο των Επιτρόπων ο λιθουανός επίτροπος, Βιτένις Αντριουκάιτις, και στην οποία περιέγραφε τα όσα είδε στην επίσκεψή του στη Μυτιλήνη στις 19 Νοεμβρίου.
«Δεν ήμουν στην Αφρική, ούτε σε κάποια απομακρυσμένη αναπτυσσόμενη χώρα. Τα είδα όλα αυτά εδώ στην ΕΕ, στο νησί της Λέσβου, στην Ελλάδα. Σοκαρίστηκα, έφριξα» έγραφε στην επιστολή. Αυτή την… «κραυγή απόγνωσης», οι Ευρωπαίοι εξέλαβαν ως την καλύτερη δικαιολογία για να κατηγορήσουν την Ελλάδα, γιατί ένα μικρό νησί δεν έχει την αντικειμενική δυνατότητα να σηκώσει ο βάρος χιλιάδων προσφύγων που πνίγονται στις θάλασσες. Στις θάλασσες που τους στέλνει η ευρωπαϊκή πολιτική στη συριακή κρίση και τους πετούν οι Τούρκοι δουλέμποροι και το πολεμικό ναυτικό τους…
Τμήμα της επιστολής που φέρεται να είναι αυτή που εξόργισε τους Ευρωπαίους στην Κομισιόν φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ».
Ο Λιθουανός επίτροπος, μεταξύ άλλων, γράφει:
Ήμουν σε μια ακτή, όταν έφθασε μια μικρή βάρκα, όπου βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά, κάποια άρρωστα, κάποια απλά εξαντλημένα, παγωμένα, αφυδατωμένα. Δεν υπήρχε μέρος για την εξέταση ή την περίθαλψή τους, δεν υπήρχε εξοπλισμός, ούτε προσωπικό υγείας, εκτός από έναν γιατρό μιας ΜΚΟ. Κανένα ασθενοφόρο, καμία κουβέρτα. Μου ειπαν ότι τρια μικρά παιδια που είχαν φτάσει στην ίδια παραλία πέθαναν από υποθερμία μερικές ημέρες πριν. Κύριε Πρόεδρε δεν ήμουν στην Αφρική, ούτε σε κάποια απομακρυσμένη αναπτυσσόμενη χώρα. Τα είδα όλα αυτά εδώ στην ΕΕ, στο νησί της Λέσβου, στην Ελλάδα. Σοκαρίστηκα, έφριξα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η… «αυτοψία» Αντριουκάιτις πυροδότησε ένταση στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων με τον πρόεδρο της Κομισιόν να λέει ότι η Ελλάδα «είναι ανίκανη να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και αν δεν υπάρξει πρόοδος μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να αποβληθεί προσωρινά από τη Σένγκεν».