Τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς η παρουσία σας στην Ελλάδα, η επίσκεψή σας εγκαινιάζει μια νέα περίοδο στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες που έχουν σχέση στενής συνεργασίας και φιλίας», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως οι δύο λαοί και οι δύο αρχαιότεροι πολιτισμοί έχουν μια μακρά παράδοση.
Ο Έλληνας προθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών να παίξει ρόλο καταλύτη στην περιοχή και αφού καλωσόρισε τον κ. Αλ Σίσι στην Ελλάδα, ευχήθηκε και εποικοδομητική συνεργασία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην χώρα.
«Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να συναντηθούμε», είπε ο πρόεδρος της Αιγύπτου και πρόσθεσε πως από τότε που ξεκίνησε η αρχαία ιστορία και ο πολιτισμός οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις ήταν πάντα ισχυρές.
Ανέφερε επίσης ότι οι θέσεις της Ελλάδας ήταν πάντα θετικές απέναντι στη χώρα του, κατανοώντας την πραγματικότητα που υπήρχε στην Αίγυπτο.
Νωρίτερα, ο κ. Αλ Σίσι είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Συνάντηση με Παυλόπουλο στο προεδρικό μέγαρο – Στο τραπέζι η ΑΟΖ
Με θερμά λόγια για το επίπεδο συνεννόησης και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο, υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας, Αμπτάλ Φατάχ αλ Σίσι, ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Κατά την διάρκεια της συνάντησή τους, ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για την υποδειγματική συνεργασία των τριών χωρών και πρόσθεσε ότι αφορά πολλά θέματα και ιδίως την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εννοώντας και την εκμετάλλευση του ορυκτου πλούτου.
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η τριμερής συνεργασία αποτελεί πρότυπο γιατί σέβεται απολύτως το διεθνές δίκαιο στο σύνολο του, και το γραπτό και το εθιμικό, και τόνισε ότι η Τουρκία μπορεί να διδαχθεί πολλά σε ότι αφορά της συνεργασία της με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Υπογράμμισε δε, ότι «δεν διεκδικούμε από κανέναν τίποτε, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε θέματα που αφορούν τα εθνικά μας ζητήματα».
Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε επίσης στον σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή, είπε ότι πρέπει να τερματιστεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και στην Συρία, να αντιμετωπιστεί με όρους ανθρωπισμού το προσφυγικό και να αντιμετωπιστούν οι δολοφόνοι τρομοκράτες του ISIS.