ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας κηρύσσει τον πόλεμο με την «Ευρώπη του Σόιμπλε» και το ΔΝΤ

Με μια κίνηση υψηλού ρίσκου, και στην πιο κρίσιμη μεταμνημονιακή της καμπή, η Αθήνα κηρύσσει ανοιχτά τον νέο πόλεμο κατά Σόιμπλε και δείχνει – διακριτικά, αλλά καθαρά ― την πόρτα εξόδου στο ΔΝΤ. 

 

 

Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν σταθερά το τελευταίο δεκαήμερο ότι «ο Τσίπρας είναι έτοιμος για μεγάλη μάχη» με τους δανειστές στο ασφαλιστικό.

Η  τακτική της κυβέρνησης είναι μια επιλογή που δείχνει να εδράζεται σε μια νέα αυτοπεποίθηση για τη θέση της και τις σχέσεις της στην Ευρώπη.

Η αίσθηση και το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικές πηγές, είναι ότι οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει υπέρ της Ελλάδας, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει ως σταθμό την ανάδειξη της κυβέρνησης σοσιαλιστών – αριστεράς στην Πορτογαλία και το επιτελείο του Μαξίμου ποντάρει τη συμμαχία με τον Ολάντ και στην ρητορική Ρέντσι για «αλλαγή στην Ευρώπη».

Εξ ου και το καθαρό άνοιγμα Τσίπρα στην «όμορη» ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία κατά την προχθεσινή του συνέντευξη.

Στο πλαίσιο αυτό υιοθετήθηκε και η γραμμή της, «βελούδινης» κατά κυβερνητική πηγή, απαγκίστρωσης από το ΔΝΤ. Κομβικό ρόλο, δε, στην απόφαση αυτή έπαιξε το θερμό κλίμα της πρόσφατης επίσκεψης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο επιτελείο του Μαξίμου θεωρούν ότι η στήριξη της Ουάσιγκτον στον εθνικό στόχο της μείωσης του χρέους έχει κλειδώσει ανεξαρτήτως της εμπλοκής ή μη του ΔΝΤ και επιδιώκουν εμφανώς πια την έξοδο των «σκληρών» του Ταμείου που αξιώνουν και τα πιο βαριά κοινωνικά μέτρα στο μέτωπο του ασφαλιστικού.

Επιμένει το Βερολίνο: Εκ των ων ουκ άνευ η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα "δεν είναι μόνο πρακτική που έχει αποδώσει, αλλά είναι θεμελιωμένη και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στη δήλωση του Eurogroup τον Αύγουστο, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΝΤ και από την Ελλάδα», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το Βερολίνο θεωρεί τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα απολύτως απαραίτητη.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι χθεσινές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποτελούσαν απειλή προς την ελληνική πλευρά, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι όπως έχει καταγραφεί στη δήλωση του Eurogroup στις 14 Αυγούστου -επιθυμούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα». Επισήμανε δε ότι στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ο όρος "indispensable" (επιτακτική). «Άρα όλα είναι σαφή», προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη απόφαση του ΔΝΤ να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα, η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρέπεμψε στο χρονοδιάγραμμα και δήλωσε: «Βρισκόμαστε τώρα στην πρώτη δόση του προγράμματος βοήθειας. Πρέπει να δεχτούμε ότι δεν θα ολοκληρωθούν όλα αυτό το χρόνο, ώστε να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά θα πάμε στον επόμενο χρόνο. Το ίδιο το ΔΝΤ έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα ανακοινώσει τότε, με αυτή την αξιολόγηση, την απόφασή του. Δεν θέλω να μπω σε εικασίες τώρα, ας περιμένουμε».

Τελεσίγραφο 48 ωρών από τους δανειστές για συμφωνία σε όλα

Η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα υφίσταται άγριο… μπούλινγκ από τους δανειστές. Μετά τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σοϊμπλε και την έντονη αντίδρασή του για τις αναφορές Τσίπρα στο ΔΝΤ ήρθαν οι προειδοποιήσεις Ντέκλαν Κοστέλο για τον διορισμό των εκπαιδευτικών.

Και τώρα… τρίτωσε. Η κυβέρνηση καλείται να συμφωνήσει επί όλων των θεμάτων που περιλαμβάνει η 2η λίστα με τα προαπαιτούμενα μέχρι… τo βράδυ της Πέμπτης. 

Ουσιαστικά έχει λιγότερα από δύο 24ωρα στη διάθεσή της για να κλείσει τα 13 θέματα μεταξύ των οποίων είναι και «καυτά ζητήματα» όπως η πώληση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο κ.α