Tο θέμα της αύξησης της 15ετίας, που απαιτείται κατ’ ελάχιστον για την καταβολή σύνταξης, επανέφεραν χθες οι δανεοστές -εκτός- ατζέντας- στο τραπέζι των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση.
Το κουαρτέτο ζητά πέντε επιπλέον έτη παραμονή στην αγορά εργασίας για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης, ανεβάζοντας τις ημέρες ασφάλισης από τις 4.500 (15 έτη) σε 6.000 (20 έτη).
Στις χθεσινές επαφές με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, οι εκπρόσωποι των δανειστών τόνισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η χορήγηση σύνταξης με 15ετία αποτελεί αντικίνητρο για τους εργαζόμενους να παραμείνουν στην εργασία τους περισσότερα χρόνια.
Τα «κοράκια» του ΔΝΤ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΕSM έκαναν μπαράζ ερωτήσεων στην ηγεσία του υπυργείου Εργασίας, σχολιάζοντας ότι η 15ετία είναι μικρό διάστημα και αποτελεί αντικίνητρο για την ασφάλιση.
Οι δανειστές εμφανίστηκαν να μην πείθονται από τις αποδόσεις σε βάθος χρόνου που θα επιφέρει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που τους παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Διαπίστωσαν ελλείψεις στην «ποσοτικοποίηση» του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης. Έτσι συμφωνήθηκε να παρουσιαστεί αναλυτικά η μεταρρύθμιση στις αρχές Ιανουαρίου.
Το θέμα κατάργησης της 15ετίας είχε μπει στο τραπέζι από την κυβέρνηση Σαμαρά, μέσω του email Χαρδούβελη, όπου είχε συμφωνήσει τα απαιτούμενα χρόνια ως ελάχιστη προϋπόθεση για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης, να αυξηθούν από τα 15 στα 20.
Ωστόσο, η 15ετία αναφέρεται και στη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου ως ελάχιστη προϋπόθεση για τη λήψη της βασικής σύνταξης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Σύμφωνα με τους νόμους που έχουν ψηφιστεί όποιος βγαίνει στη σύνταξη με τα κατώτατα όρια, εισπράττει μόνο το αναλογικό κομμάτι βάσει των ενσήμων του (250-300 ευρώ) και λαμβάνει το υπόλοιπο μέρος που χρηματοδοτεί το κράτος μόλις συμπληρώσει την ηλικία των 67 ετών. Αυτό αποτελεί έτσι κι αλλιώς αντικίνητρο για πρόωρη συνταξιοδότηση. Στην περίπτωση όμως που ο ασφαλισμένος παραμένει για καιρό άνεργος η επιλογή της πρόωρης συνταξιοδότησης είναι σχεδόν αναγκαστική. Η ενδεχόμενη αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης θα οδηγήσει σε τραγικό αδιέξοδο πολλές κατηγορίες ανέργων οι οποίοι – με δεδομένο ότι ο δείκτης ανεργίας θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και τα επόμενα χρόνια – δεν μπορούν να βρουν δουλειά αλλά ούτε και να βγουν στη σύνταξη για να εισπράξουν έστω αυτό το πενιχρό επίδομα.
Το μέτρο που είχε συμφωνηθεί στο Παρίσι με την προηγούμενη κυβέρνηση θα εφαρμοζόταν για τους σημερινούς 40άρηδες που γεννήθηκαν μετά το 1975 προκειμένου να μη θιγούν όσοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.