ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίστροφη μέτρηση για συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών. Κοντά στο ένα δισ. της δόσης

Σε εξέλιξη το τελευταίο και καθοριστικότερο ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία για τη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα, η υλοποίηση της οποίας ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

 

 

Οι κ. κ. Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης θα «κάτσουν» εκ νέου στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με στόχο να αποκρυσταλλώσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες για το βασικότερο προαπαιτούμενο της δεύτερης λίστα, το οποίο δεν είναι άλλο από το θέμα διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας ξεκίνησαν τον τελευταίο γύρο διαπραγμάτευσης το πρωί και διέκοψαν, προκειμένου να «πιάσουν» δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια, επιχειρώντας να γεφυρώσουν και την παραμικρή λεπτομέρεια.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά» δήλωσε κορυφαία κυβερνητική πηγή για να προσθέσει πως «κλείνουν όλα καλά με τρόπο δεκτό και από τις δυο πλευρές, αλλά και πολιτικά διαχειρίσιμος από την κυβέρνηση».

Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να παραμείνει πιστή στο αυστηρό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, το οποίο προβλέπει την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τα μέτρα της δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα την ερχόμενη Τρίτη, ώστε μέχρι την επόμενη Παρασκευή – 18 του μηνός – να έχει εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.

Της ψήφισης του νομοσχεδίου θα πρέπει να προηγηθεί η κατάθεσή του στη Βουλή, κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να αναμένεται σήμερα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί αύριο Σάββατο στη Βουλή, προκειμένου τη Δευτέρα να εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές και την Τρίτη στην Ολομέλεια, με στόχο την ψήφισή του. Σήμερα, ωστόσο, δεν αποκλείεται να συνεδριάσει το Euro Working Group, προκειμένου οι Ευρωπαίοι να επικυρώσουν τη συμφωνία, όταν αυτή επιτευχθεί.

Μια ανάσα από την επίτευξη συμφωνίας για τα κόκκινα δάνεια

Kυβέρνηση και δανειστές βρίσκονται μια ανάσα πριν την επίτευξη συμφωνίας για το πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Για να υπάρξει συμφωνία, η διαδικασία «σπάει» σε δύο φάσεις, αφού τώρα αναμένεται να δοθεί λύση μόνο για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ  τα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων παίρνουν μετάθεση για Ιανουάριο, προκειμένου να συζητηθούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Διαχείριση κόκκινων δανείων αλά κυπριακά

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και δανειστών έχει ως βάση το κυπριακό μοντέλο.

Ειδικότερα, το σχέδιο που επεξεργάζονται κυβέρνηση και κουαρτέτο προβλέπει τη δημιουργία εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων, οι οποίες θα αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα λειτουργούν με βάση την ελληνική νομοθεσία. Για τις εταιρείες αυτές θα ισχύει κανονικά ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ.

Ταυτόχρονα θα υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιλογών τόσο ως προς την οργάνωση της αγοράς (αυτόνομη λειτουργία των εταιρειών ή κοινοπραξίες – joint ventures – με τις τράπεζες) όσο και για τις ρυθμίσεις που θα μπορούν ακολουθούν για τα υπό διαχείριση δάνεια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται και το ενδεχόμενο ομαδοποίησης των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων που θα πουληθούν ανά κλάδο.

Τι προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών για ΑΔΜΗΕ

Κυβέρνηση και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) από την ΔΕΗ , σύμφωνα με όσα δήλωσαν σήμερα δύο κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το Δημόσιο θα αποκτήσει ποσοστό 51% στον ΑΔΜΗΕ, που αυτή τη στιγμή ανήκει στη ΔΕΗ, ενώ το υπόλοιπο θα ιδιωτικοποιηθεί.

«Πετυχαίνουμε ήδη σημαντικές νίκες σε αυτήν την σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας, όπως αυτή που πετύχαμε χθες με την παραμονή του ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής.

Ποσοστό 20% θα πουληθεί σε ιδιώτη επενδυτή, ενώ το 29% θα μετοχοποιηθεί μέσω του Χρηματιστηρίου, δήλωσε ανώτατη πηγή του υπουργείου Ενέργειας. 

«Ο νέος διαχειριστής μεταφοράς θα ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, όπως ήταν μέχρι τώρα, με ποσοστό τουλάχιστον 51%» δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Στην μειοψηφική σύνθεση εμείς είμαστε ανοιχτοί και θα επιδιώξουμε να συμμετάσχει ένας ευρωπαϊκός διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος».

Ο ΑΔΜΗΕ αποτιμάται στα 900 εκατ. ευρώ και το ποσό που το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει ως αποζημίωση στη ΔΕΗ θα καθοριστεί μετά την αξιολόγηση που θα κάνει ανεξάρτητος αποτιμητής.

Το ζήτημα του ΑΔΜΗΕ είναι μέρος της λίστας των μεταρρυθμίσεων που στοχεύει να νομοθετήσει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα ώστε να λάβει τη δόση του 1 δισ. ευρώ από τον ESM μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.