Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, δεν ήταν έτοιμη στην αρχή να αντιμετωπίσει το προσφυγικό παρατηρεί ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο πάντως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια επιτάχυνση των προσπαθειών. «Αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί. Όλα τα hotspots πρέπει θα πρέπει να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατόν και οι μετεγκαταστάσεις να επιταχυνθούν» συμπληρώνει ο κ. Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ.
Αναφερόμενος στο σχέδιο για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής λέει ότι «θα προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα (σ.σ. από τη Frontex) με σεβασμό φυσικά στο υφιστάμενο πλαίσιο της Συνθήκης και στην κρατική κυριαρχία των μελών της Ένωσης».
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο η νέα υπηρεσία, η οποία θα στελεχώνεται «και από τα εθνικά σώματα που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των συνόρων», θα μπορεί ακόμη να παρεμβαίνει στην πρόληψη καταστάσεων κρίσης, αλλά και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες θεωρεί ελλιπή τη φύλαξη των συνόρων χωρίς σχετικό αίτημα από κράτος-μέλος.
«Αυτό που θα ισχύει για τα εξωτερικά σύνορα στην ιταλική ή πολωνική πλευρά θα ισχύει και για την ελληνική» συνεχίζει, υποστηρίζοντας ότι «επί της ουσίας δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα αποβολής της Ελλάδας από τη Σένγκεν».
«Όλοι γνωρίζουν ότι μερική ή ολική κατάργηση της Σένγκεν σημαίνει ενταφιασμός της ευρωπαϊκής ιδέας. Γιατί αν άρουμε τη Σένγκεν έστω και προσωρινά, έστω και για λίγο, στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα στον πλανήτη ότι η Ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών της. Υπάρχουν βέβαια εκείνοι οι οποίοι δεν πιστεύουν στις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης και ψάχνουν την ευκαιρία για να αποσυναρμολογήσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» υπογραμμίζει.