ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία αύξησε τους τζίρους από όπλα το 2014…

Πόλεμοι και ένοπλες συγκρούσεις κυριαρχούν συχνά στα πρωτοσέλιδα του Tύπου και στις τηλεοπτικές οθόνες, ενώ αποτελούν και την αιτία για τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που βιώνουμε, κυρίως στην Ελλάδα. 

Οι εστίες πολέμου στη Συρία, το Ιράκ, την Ουκρανία και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, κάθε άλλο παρά έχουν εξαλειφθεί.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη SIPRI με έδρα τη Στοκχόλμη για τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής όπλων διεθνώς, οι δαπάνες για εξοπλισμούς μειώθηκαν για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Ωστόσο, πρόκειται μόνο για ελαφρά μείωση, με το άθροισμα των τζίρων των 100 κορυφαίων παραγωγών όπλων να ανέρχεται το 2014 σε 401 δις δολάρια, σημειώνοντας πτώση 1,5% σε σχέση με το 2013.

Περισσότερες πωλήσεις γερμανικών όπλων παρά τις εξαγγελίες

Ενα ακόμη στοιχείο που ξεχωρίζει στη φετινή έκθεση του SIPRI είναι η αύξηση που σημείωσαν οι πωλήσεις των γερμανικών εξοπλιστικών εταιρειών.

Κόντρα στη συνολική τάση μείωσης των πωλήσεων, ο τζίρος των κατασκευαστών όπλων της Γερμανίας αυξήθηκε κατά σχεδόν 10% κι αυτό παρά την επίσημη ανακοίνωση του γερμανού αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για άσκηση μιας πιο περιοριστικής πολιτικής σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές όπλων.

Ο Πίτερ Ουίζμαν επιχείρησε να εξηγήσει αυτήν την αντίφαση ως εξής: «Η απάντηση είναι εν μέρει ότι αυτές οι συμφωνίες είχαν υπογραφεί μερικά χρόνια πριν ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανακοινώσει τις προθέσεις του.

Δεύτερον, ειδικά σε ό,τι αφορά την Thyssen-Krupp, πρόκειται για ναυτικό εξοπλισμό που, όπως λέγεται, δεν σχετίζεται άμεσα με καταστολή και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε χώρες όπως η Άιγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ κτλ».

Αύξηση 50% στους τζίρους των ρωσικών εταιρειών

Ο Πίτερ Ουίζμαν, ερευνητής του Ινστιτούτου SIPRI, συνόψισε μιλώντας στην DW τις βασικές αλλαγές σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη έκθεση: «Η πρώτη εξέλιξη που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι οι συνολικές πωλήσεις των 100 κορυφαίων εταιρειών παραγωγής όπλων παγκοσμίως έμειναν σχετικά σταθερές.

Μειώθηκαν λίγο τα τελευταία χρόνια, αλλά η μείωση αυτή δεν είναι τόσο μεγάλη. Μία ξεκάθαρη εξέλιξη είναι ότι οι ρωσικές εταιρείες αύξησαν απότομα τις πωλήσεις τους.

Οι εταιρείες με έδρα τη Ρωσία που περιλαμβάνονται στις 100 κορυφαίες αύξησαν τους τζίρους τους το 2014 κατά σχεδόν 50% σε σχέση με το 2013.

Επίσης υπήρξε μείωση εσόδων των εταιρειών των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης. Τέλος, βλέπουμε και κάποιες άλλες χώρες,  όπως η Τουρκία και η Νότια Κορέα. Εκεί βλέπουμε μια συνεχή ανάπτυξη. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι οι νέοι παίκτες της παγκόσμιας βιομηχανίας όπλων», επισήμανε ο Πίτερ Ουίζμαν.

Παρά την πτωτική τάση που παρατηρείται, οι παραγωγοί όπλων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη εξακολουθούν να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος, καταλαμβάνοντας το 80% της παγκόσμιας αγοράς.

Πληροφορίες από DW