ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τακτική Τσίπρα για να «μαντρώσει» τους 153 και να προλάβει τις διαρροές

Το κυβερνητικό μνημονιακό φορτίο εξακολουθεί να δείχνει εξαιρετικά βαρύ για τους υπουργούς και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ενώπιον των νέων δύσκολων μέτρων αναζητούν γραμμή άμυνας στην απενοχοποίηση.

 

 

Η κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προσέρχονται στη σημερινή, κατεπείγουσα και πάλι, ψηφοφορία για τα 13 προαπαιτούμενα με συντεταγμένη γραμμή μεν, αλλά σε κλίμα δυσθυμίας και με δημόσιες δηλώσεις διαφωνίας και απροθυμίας.

Είναι ένα κλίμα που, σ’ αυτήν τη φάση τουλάχιστον, δεν κρύβει ουσιαστικούς κινδύνους για την κυβερνητική συνοχή αλλά εγείρει ερωτήματα περί της πολιτικής πειθούς και της κοινωνικής νομιμοποίησης που μπορούν να έχουν οι, ντε φάκτο επώδυνες , αποφάσεις της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.

Με παράλληλο πρόγραμμα και «μασάζ», «μαντρώνει» η κυβέρνηση τους 153

Με μια «σφήνα» από το παράλληλο πρόγραμμα η κυβέρνηση επιχειρεί να διασφαλίσει της συνοχή των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενόψει της ψήφισης το βράδυ του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων που τελικά περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο την πώληση των κόκκινων δανείων σε funds και το νέο ενιαίο μισθολόγιο.

Η δέσμευση για την υλοποίηση ενός παράλληλου προγράμματος έδωσε  σε πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τη νομιμοποιητική βάση για να ψηφίσουν το τρίτο μνημόνιο στη Βουλή. Ωστόσο από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης όλη η δράση της επικεντρώθηκε στα προαπαιτούμενα και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με αποτέλεσμα να  αρχίσει να υποβόσκει μια εσωτερική γκρίνια.

Πλέον με ένα σημαντικό κομμάτι των προαπαιτούμενων για τα 2+1 δις να έχει φύγει από τη μέση  η κυβέρνηση φέρνει το εν λόγω πολυνομοσχέδιο προκειμένου να τους «διευκολύνει» στην ψήφιση των επώδυνων μνημονιακών υποχρεώσεων.

Τα προληπτικά μέτρα του Τσίπρα

Μολονότι, στην κυβέρνηση δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν, είναι φανερό ότι αποφάσισαν να δράσουν προληπτικά. Τις τελευταίες μέρες οι προειδοποιήσεις Τσίπρα προς του βουλευτές ήταν αυστηρές. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, στην συνέντευξη στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε μεν ότι αισθάνεται «ασφαλής» με την πλειοψηφία των 153 ωστόσο  χαρακτήρισε προκαταβολικά «ύποπτες» ενδεχόμενες διαρροές που θα γίνουν από εδώ και πέρα, διότι όπως είπε οι βουλευτές που εκλέχθηκαν με λίστα και όχι με σταυρό γνώριζαν τι έρχεται.

Επίσης, το Σάββατο μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την συνυπευθυνότητα του κόμματος και τη μεγαλύτερη οργανική του σύνδεση με την κυβέρνηση, προκειμένου μεταξύ άλλων να μειώσει τη δυσαρέσκεια των βουλευτών που επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος των βαρών σε σχέση με την υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως  η στάση υπουργών και βουλευτών είναι, σε μεγάλο βαθμό, εύλογη καθώς η εφαρμογή του Μνημονίου αποτελεί «προϊόν του γνωστού εκβιασμού». 

Ταυτόχρονα, ωστόσο, αναγνώριζαν ότι η τακτική της «άσκησης αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση έχει ημερομηνία λήξης» ― μια ημερομηνία, που μάλλον βρίσκεται πολύ κοντά στην ψήφιση των ριζικών ανατροπών στο ασφαλιστικό..