ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα υπέρ-λίστα για το «αδήλωτο χρήμα» – Ποιοι το έβγαζαν από την χώρα με… σακούλες

Νέες εξελίξεις στις έρευνες για τον εντοπισμό αδήλωτων ποσών που βρίσκονται κατατεθειμένα σε Ελβετία και Γερμανία, δρομολογεί γραπτό αίτημα του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα κ. Ιωάννη Δραγάτση προς την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

 

 

Το αίτημα έρχεται λίγα 24ωρα μετά την έφοδο των οικονομικών εισαγγελέων σε υποκατάστημα της εν λόγω ελβετικής τράπεζας στην Αθήνα και με αυτό κ. Δραγάτσης καλεί την ΤτΕ να του διαβιβάσει ονόματα όλων όσοι έχουν βγάλει χρήματα εκτός Ελλάδας, αλλά μόνο σε τράπεζες της UBS σε Ελβετία και Γερμανία, από το 1995 έως το 2015, δηλαδή την τελευταία 20ετία!

Αυτή τη φορά ο στόχος των οικονομικών εισαγγελέων είναι διπλός: Πρώτον να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία της λίστας Ρηνανίας-Bεστφαλίας και να εντοπίσουν τα πρόσωπα που έβγαλαν χρήματα από την χώρα με… σακούλες και όχι μέσω του τραπεζικού συστήματος κατά τα έτη 2006 και το 2008 και δεύτερον να δημιουργήσουν μια νέα υπερ-λίστα που θα εκτείνεται χρονικά μέχρι και σήμερα.

Έτσι οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές θα έχουν πλήρη γνώση των στοιχείων όσων κατέθεσαν μεγάλα ποσά στη UBS όχι μόνο διατραπεζικά αλλά με άλλους αδιαφανείς, το πιθανότερο, τρόπους.

Είναι η πρώτη φορά που ζητούνται στοιχεία για «φυγάδευση» κεφαλαίων εκτός Ελλάδος και μάλιστα στη UBS σε Γερμανία και Ελβετία μέχρι το 2015. Πλέον, στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο» μπαίνουν και οι εκροές κεφαλαίων τα τελευταία κρίσιμα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οπότε και υπολογίζεται ότι υπήρξε μεγάλη φυγή τραπεζικών καταθέσεων στο εξωτερικό.

Η κίνηση αυτή του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό πως η UBS, αποτελούσε την πρώτη επιλογή των μελών της λεγομένης υψηλής μεσαίας τάξη στην Ελλάδα (γιατροί, δικηγόροι, επιχειρηματίας κ.ά), που όταν αποφάσιζαν να βγάλουν τις καταθέσεις τoυς εκτός της χώρας, επέλεγαν στην πλειονότητά τους την εν λόγω τράπεζα. Είναι ενδεικτικό ότι η UBS, διατηρούσε αντιπροσωπεία στην Αθήνα, για την προώθηση των υπηρεσιών της, την οποία ωστόσο απέσυρε αμέσως όταν επιβλήθηκαν τα capital controls και σταμάτησε η διακίνηση κεφαλαίων.

Η λίστα αυτή της ΤτΕ με τις καταθέσεις προσώπων σε Ελβετία και Γερμανία και στην τράπεζα UBS, αναμένεται να αποτελέσει το απόλυτο «εργαλείο» για τους οικονομικούς εισαγγελείς στο πλαίσιο των ερευνών τους για την αναζήτηση κεφαλαίων που βγήκαν εκτός Ελλάδας χωρίς να έχουν φορολογηθεί.

Και αυτό γιατί, οι οικονομικοί εισαγγελείς έχοντας στα χέρια τους τη λίστα αυτή, θα μπορέσουν να συγκρίνουν τις κινήσεις των λογαριασμών που θα καταγράφονται σε αυτή με τις κινήσεις των λογαριασμών που περιλαμβάνονται στις άλλες λίστες που έχουν ήδη στα χέρια τους και κυρίως στη λίστα Ρηνανίας-Βεστφαλίας, κ.ά.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό αίτημα, στη λίστα της ΤτΕ θα πρέπει να καταγράφονται αναλυτικά όλες οι κινήσεις των μεγαλοκαταθετών σε οποιαδήποτε ελληνική τράπεζα. Στη συνέχεια, οι εισαγγελείς θα «τσεκάρουν» τις κινήσεις του καταθέτη που θα περιλαμβάνονται στη λίστα της ΤτΕ με τις κινήσεις στη UBS σε Ελβετία και Γερμανία όπως αυτές καταγράφονται στις άλλες λίστες που έχουν στα χέρια τους.

Με άλλα λόγια δηλαδή, οι οικονομικοί εισαγγελείς που έχουν αναλάβει αυτούς τους ελέγχους, θα μπορούν να διαπιστώσουν άμεσα από τη νέα υπερ-λίστα αν κάποιος καταθέτης έκανε για παράδειγμα ανάληψη ενός εκατομμυρίου ευρώ από λογαριασμό του σε ελληνική τράπεζα και στη συνέχεια τα χρήματα αυτά τα μετέφερε νόμιμα σε υποκατάστημα της στη UBS σε Ελβετία και Γαλλία.

Αν, διαπιστώνουν ότι τα ίχνη του χρήματος χαθούν αμέσως μετά από την ανάληψή των κεφαλαίων από την ελληνική τράπεζα, τότε αυτό θα αποτελεί σοβαρή ένδειξη πιθανής διακίνησης μαύρου χρήματος και θα υποψιάζει τις αρχές για περαιτέρω εξονυχιστικούς ελέγχους.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι εισαγγελικές αρχές, θα καλέσουν τον καταθέτη να δώσει εξηγήσεις για την μετέπειτα πορεία των καταθέσεων του, ενώ παράλληλα θα αρχίσει άμεσα και ο φορολογικός έλεγχος.