ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H επιστροφή του Καραμανλή – Διάσπαση και σενάρια ενός νέου καθαρά δεξιού κόμματος

Στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου της ΝΔ (την Κυριακή ο α γύρος) ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, χωρίς να σπάσει την πολυδιαφημισμένη σιωπή του, έγινε ο απόλυτος πρωταγωνιστής των εσωκομματικών εξελίξεων.

 

 

Φέρεται από συνομιλητές του να στηρίζει τον Ευ. Μεϊμαράκη και να ενθαρρύνει τη συνεννόηση με την κυβέρνηση για το καλό της χώρας. Επιφανείς καραμανλικοί, όπως ο Θ. Ρουσόπουλος, ο Ευ. Στυλιανίδης και ο Ευ. Αντώναρος αναφέρθηκαν σε συνομιλίες που είχε ο κ. Καραμανλής με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα στη διάρκεια των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ τους.

Κάπως έτσι αναθερμάνθηκαν τα σενάρια για μυστικούς αρραβώνες του ΣΥΡΙΖΑ με την καραμανλική δεξιά και κουμπάρο τον πρόεδρο της δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο πρώην πρωθυπουργός παρακολουθεί από ψηλά όσους μιλούν για λογαριασμό του, ανάμεσά τους και τον επί κυβέρνησής του του διοικητή της ΕΥΠ Δ. Παπαγγελόπουλο ο οποίος, ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης σήμερα, χαρακτήρισε “εθνάρχη της Αριστεράς” τον Α. Τσίπρα και πυλώνα σταθερότητας μαζί με τον Κ. Καραμανλή και τον Πρ. Παυλόπουλο.

Μετά από αυτό ο παραλληλισμός του πρωθυπουργού με τον Ανδρέα Παπανδρέου από τον Θόδωρο Ρουσόπουλο, εκπρόσωπο της κυβέρνησης Καραμανλή, ήταν μια φυσική εξέλιξη, ακόμη και για όσους δεν γνωρίζουν ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αναπτύξει καλή σχέση με τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά, ο οποίος φέρεται να τον συμβουλεύτηκε σχετικά με τον νέο νόμο για τα ΜΜΕ.

Το φάντασμα της διάσπασης

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ α και β γύρου των εκλογών στη ΝΔ θα κάνει χριστουγεννιάτικες διακοπές στο εξωτερικό και αυτό ίσως δείχνει ότι δεν έχει αλλάξει συνήθειες στο πλαίσιο ενός νέου σχεδιασμού ούτε έχει καταβληθεί από το άγχος λόγω της φασαρίας που γίνεται γύρω από το  όνομά του. Το βέβαιο είναι ότι η στάση της ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ θα κρίνει την ενότητά της.

Το δεξιό κομμάτι (Τζιτζικώστας, Βορίδης) αρνούνται εκ προοιμίου το διάλογο και οποιαδήποτε συνεννόηση, ο Ευ. Μεϊμαράκης είχε προεκλογικά ταχθεί υπέρ ενός μεγάλου συνασπισμού, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει ήδη θέμα αλλαγής πρωθυπουργού για να γίνει οποιαδήποτε συνεργασία. Το ερώτημα είναι, λοιπόν, τι θα συμβεί αν ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ δείξει διάθεση συναίνεσης. Η απάντηση θα εξαρτηθεί και από τις διαθέσεις του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επίσης κινείται δραστήρια στο παρασκήνιο διεκδικώντας τη δικαίωσή του και συνομιλώντας σταθερά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η ιδέα είναι ότι αν η ΝΔ συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ τότε μπορεί να προκύψει διάσπαση. Σε περίπτωση που δεν κερδίσει την ηγεσία ο Απ. Τζιτζικώστας μπορεί να επιχειρήσει τη δημιουργία ενός καθαρά δεξιού κόμματος μαζί με τον Βορίδη και τον Μπαλτάκο, ενώ και ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρείται ότι, δυνητικά, θα ηγούταν μιας προσπάθειας για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα με συμμετοχή στελεχών του Ποταμιού και της εκσυγχρονιστικής κεντροαριστεράς απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εννοείται πώς κα οι καραμανλικοί δεν θα αποδέχονταν την αποκαραμανλοποίηση του κόμματος αν δεν κέρδιζε ο υποψήφιος που υποστηρίζουν. Πολλά θα κριθούν και από ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου που αν αλλάξει προς την κατεύθυνση περισσότερης αναλογικότητας τότε θα ενισχυθεί ο πειρασμός δημιουργίας νέων κομμάτων που αν και μικρά θα έχουν διψήφιο αριθμό βουλευτών.

tvxs.gr