ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Δύσκολη η συνεργασία Ραχόι, Podemos και Σοσιαλιστών – Ο ρόλος του βασιλιά

«Τέλος εποχής» σήμανε για την Ισπανία το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής καθώς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι και το Σοσιαλιστικό του Πέδρο Σάντσεζ, βρέθηκαν αθροιστικά κάτω από το 50% αναδεικνύοντας σε ρυθμιστές του εκλογικού αποτελέσματος τα δύο νέα κόμματα τους κεντρώους Ciudadanos και τους αριστερούς Podemos, του Πάμπλο Ιγκλέσιας

Κανένα κόμμα δεν κατάφερε να προσεγγίσει τον «μαγικό αριθμό» των 176 εδρών της απόλυτης πλειοψηφίας γεγονός που σημαίνει ότι για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης θα απαιτηθούν συμμαχίες δύο ή περισσοτέρων κομμάτων.

Με βάση τα επίσημα αποτελέσματα το μέχρι πρότινος κυβερνών Λαϊκό Κόμμα καταλαμβάνει 123 έδρες, 63 λιγότερες από αυτές που έλαβε το 2011 και 53 λιγότερες από αυτές που απαιτούνταν για την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών στην ισπανική Βουλή.

Η κατάσταση περιπλέκεται στο Σοσιαλιστικό κόμμα που κατέγραψε την χειρότερη εκλογική επίδοσή του καταλαμβάνοντας τελικά 90 έδρες. Αντιθέτως, οι αριστεροί του Podemos κατάφεραν να συγκεντρώσουν 69 έδρες και οι κεντρώοι Ciudadanos 40 έδρες.

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στην Ισπανία:

Στις πρώτες τους δηλώσεις οι επικεφαλής των δύο κομμάτων-ρυθμιστών άφησαν να διαφανεί ότι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης θα είναι μια δύσκολη εξίσωση. Ενδεικτική η δήλωση του επικεφαλής των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα ότι δεν θα στηρίξουν το Λαϊκό Κόμμα αποκλείοντας παράλληλα συμμετοχή σε κυβέρνηση με τους Podemos. Την ίδια ώρα κλειστά τα χαρτιά του για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές σε ένα μοντέλο Πορτογαλίας κράτησε ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.Το μόνο που αρκέστηκε να πει ήταν ότι ήταν πρόθυμος να προσεγγίσει άλλα κόμματα με αντάλλαγμα να προωθηθούν οι συνταγματικές αλλαγές που στηρίζει το κόμμα του.

Από την πλευρά του ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία τόνισε πως όποιο κόμμα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους θα πρέπει να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης καθώς η χώρα χρειάζεται σταθερή διακυβέρνηση. «Δεν θα είναι εύκολο. Θα χρειαστούν πολλές συζητήσεις αλλά θα προσπαθήσω».

Το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν υποχρεώνει τον Βασιλιά να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο πρώτο κόμμα, αφήνοντας στην ευχέρεια  του την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης σε όποιον θεωρεί ότι εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία του Κοινοβουλίου(176).  

Την κατάσταση περιπλέκει, δε, ακόμα περισσότερο, σύμφωνα με την El Pais, το γεγονός ότι το Λαϊκό Κόμμα κατέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία γεγονός που θα κάνει πιο δύσκολο το νομοθετικό έργο όποιας κυβέρνησης προκύψει μετά τις εκλογές.

Πηγή φωτό: protothema.gr