Ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ ολοκληρώθηκε, στέλνοντας σε νέα μονομαχία τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 10 Ιανουαρίου.
Το ποιος θα είναι τελικά ο πρόεδρος της ΝΔ δεν κρίνεται μόνο από αυτούς όμως, αλλά πολύ περισσότερο από τους χαμένους του πρώτου γύρου – Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη – που αναλαμβάνουν ρόλο ρυθμιστή, κάνοντας την επόμενη ψηφοφορία αμφίρροπη.
Σενάρια, φανερές και κρυφές διεργασίες, ελπίδες και φόβοι κυριαρχούν στη Νέα Δημοκρατία λίγες ώρες μετά την ομαλή διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών οι οποίες, ωστόσο, δεν έχουν τελειώσει καθώς δεν υπάρχουν επίσημα αποτελέσματα.
Η ΚΕΦΕ επικαλείται το καταστατικό και τη διαδικασία με τα… fax για να δικαιολογήσει τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει, ωστόσο, το γεγονός έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση και πολλά αρνητικά σχόλια.
Οι δύο μονομάχοι του δεύτερου γύρου, Β. Μεϊμαράκης και Κ. Μητσοτάκης κάνουν αποτίμηση του αποτελέσματος που μάλλον θα κλείσει με διαφορά γύρω στις 11 με 12 μονάδες. Μια διαφορά που από τον πρώτο εκτιμάται ότι θα του δώσει άνετη νίκη αλλά για τον δεύτερο ότι μπορεί να αναστραφεί με προσεκτικές κινήσεις και κατάλληλες συμμαχίες.
Από την πρώτη στιγμή, αν και ανεπισήμως, η πλευρά του Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος πήρε ένα ποσοστό γύρω στο 10%, αναφέρει ότι θα υποστηρίξει τον Κ. Μητσοτάκη στο δεύτερο γύρο ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο μεγάλος χαμένος της διαδικασίας, δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του.
Αν και οι ψηφοφόροι δεν είναι «πρόβατα», όπως λένε χαρακτηριστικά κύκλοι στη Λ. Συγγρού, οι συμμαχίες θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο. Ομως, η πλευρά Μεϊμαράκη υποστηρίζει ότι το μεγάλο ποσοστό και η διαφορά δείχνουν ότι ο κόσμος της ΝΔ θέλει αυτόν για αρχηγό. Ομως, ο Κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του λέει ότι καταγράφηκε η δυναμική που έχει η πρότασή του και στο δεύτερο γύρο μπορεί να κερδίσει ακόμη περισσότερους ψηφοφόρους.
Στο στρατόπεδο Μεϊμαράκη ανησυχούν μόνο για το γεγονός ότι το «παιχνίδι» θα παιχτεί στο πόσο μπορεί να ανανεωθεί η παράταξη και να ισχυροποιηθεί ώστε να αποτελέσει το «αντίπαλον δέος» του Αλέξη Τσίπρα.
Εκτιμούν, όμως, ότι αν συσπειρώσουν τους οπαδούς που τους ψήφισαν χθες, κυρίως το καραμανλικό μπλοκ, τότε δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Τους ανησυχεί ο εφησυχασμός, μήπως δεν πάει ο κόσμος να ψηφίσει στις 10 Ιανουαρίου θεωρώντας ότι είναι μεγάλη η διαφορά.
Επίσης, ανησυχούν για το αν μπορούν να διεισδύσουν στην πιο δεξιά πλευρά της παράταξης που εκπροσώπησε ο κ. Τζιτζικώστας και ο κ. Γεωργιάδης. Ο κ. Μεϊμαράκης θα επιχειρήσει αυτή την αμφίπλευρη διεύρυνση ώστε να κερδίσει περισσότερους υποστηρικτές. Παράλληλα, θα προσπαθήσει να πείσει ότι θα κάνει ισχυρή αντιπολίτευση και θα δώσει μεγάλες μάχες με την κυβέρνηση. Οτι δεν θα αποτελέσει «ουρά» δηλαδή του Αλ. Τσίπρα.
Από την άλλη πλευρά ο Κ. Μητσοτάκης θα παίξει το χαρτί της ριζικής ανανέωσης στο κόμμα. Θα απευθύνει έκκληση στους ψηφοφόρους, κυρίως στους νέους, να αλλάξουν τη Νέα Δημοκρατία και να μη συνεχίσει να είναι ένα νωθρό κόμμα με παλαιοκομματικές αντιλήψεις. Οι ιδέες του, η ηλικία του και η εν γένει μετριοπαθής στάση του με ένα συγκροτημένο πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει είναι τα βασικά ατού του.
Επίσης, εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει καλύτερος συνδετικός κρίκος με τις άλλες «συνιστώσες» στο κόμμα ώστε να μην υπάρξει διάσπαση. Μπορεί να ρίξει δηλαδή τις διαχωριστικές γραμμές ώστε να γίνει ενωτικός και να οδηγήσει την παράταξη πιο ψηλά. Εκτιμούν ότι ο Β. Μεϊμαράκης θα συγκρουστεί, κυρίως με τη δεξιά πτέρυγα, ήδη το έχει κάνει με τον Αντ. Σαμαρά. Κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει το κόμμα σε επικίνδυνη εσωστρέφεια.
Ισως το πιο σημαντικό σημείο της σύγκρουσης των δύο να είναι η στάση τους απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα στα κρίσιμα νομοσχέδια που έρχονται. Ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίζεται πιο διαλλακτικός και δεν αποκλείει τις συνεργασίες, ο κ. Μητσοτάκης κάνει ευκολότερα τις συγκρούσεις που θέλουν και οι οπαδοί της ΝΔ χωρίς να χάνει το μετριοπαθές, κεντροδεξιό προφίλ του.