Μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων από 5% έως 20% εισηγείται προς το υπουργείο Οικονομικών η αρμόδια Επιτροπή για την αναμόρφωση των αντικειμενικών τιμών που έχει συσταθεί.
Η Επιτροπή εισηγείται, οι μειώσεις τιμών να κυμαίνονται από περίπου 5% στις φθηνότερες περιοχές, να κλιμακώνονται σε επίπεδο 10% στις μεσαίες και να φθάνουν ως το 20% στις ακριβότερες περιοχές, στις οποίες η απόκλιση μεταξύ των εμπορικών και των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων έχει διευρυνθεί περισσότερο υπέρ των τελευταίων τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης στην κτηματαγορά.
Τις τελικές αποφάσεις για τη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων θα λάβει εντός του 2016 η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης δήλωσε ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών θα γίνει εντός του 2016 και ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ για το επόμενο έτος θα υπολογισθεί σε μια πιο αξιόπιστη βάση τιμών που θα προσεγγίζει τις αγοραίες τιμές των ακινήτων.
Η μείωση των τιμών των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων θα σημαίνει και μειώσεις των φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές.
Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι κατ’αρχήν το πόρισμα της Επιτροπής επισημαίνει ότι:
– Σε περιοχές με αντικειμενική τιμή ζώνης από 600-750 ευρώ (που αποτελούν και το 41% της χώρας) οι τιμές της εφορίας πρέπει να αυξηθούν 10%-15% για να προσεγγισουν τις εμπορικές. Στην περίπτωση αυτή, το Πέραμα και η Δραπετσώνα μπορεί να δουν αύξηση των τιμών ζώνης της εφορίας.
– Σε περιοχές με τιμές 750-1500 ευρώ πρέπει να μειωθούν λιγότερο ή να μείνουν σταθερές. Συνοικίες όπως το Αιγάλεω και το Περιστέρι θα παραμείνουν έτσι στον ίδιο παρανομαστή.
– Σε μεσαίες περιοχές με τιμές 1.500-2.500 ευρώ πρέπει να μειωθούν κατά 10% έως και 20%. Περιοχές όπως το Παλαιό Φάληρο, η Αγία Παρασκευή κλπ θα δουν μείωση τιμών που προσεγγίζει τα δεδομένα της αγοράς.
– Σε ακριβές περιοχές αξίας 2.500 και πάνω (ή έως 4.000 και 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό) μένουν αμετάβλητες.
Ωστόσο υπάρχουν και έντονες διαφοροποιήσεις μεταξύ των τεσσάρων υποεπιτροπών που συγκροτήθηκαν σε Αθήνα, Πειραια, Θεσσαλονίκη και Πάτρα για να υπολογίσουν τις τιμές. Υπό την πίεση του χρόνου να εκδοθούν οι νέες τιμές όμως, οι αλλαγές δεν έγιναν ανά περιοχή αλλά ανά «φέτες» τιμών ζώνης και πλέον, θεωρείται και θέμα πολιτικών ζυμώσεων πού θα κάτσει η «μπίλια» των αυξομειώσεων.
Για το σκοπό αυτό, λένε άλλες πηγές, εξετάζεται στις αποκαλούμενες «φτηνές» περιοχές, δηλαδή εκεί όπου οι Τιμές Ζώνης φτάνουν έως 1.000 ευρώ, να γίνει οριζόντια μείωση 5%, ενώ οι κατώτατες τιμές (600-700 ευρώ) θα μείνουν οι ίδιες.
Για τις «μεσαίες» περιοχές με τιμές 1.500- 3.000 ευρώ/τ.μ. που αποτελούν το 30% των αστικών ακινήτων, προωθείται μείωση 10%- 20%.
Για τις πιο «ακριβές» περιοχές έχει προταθεί και οριζόντια μείωση 5% (αντί για «πάγωμα») ώστε να φανεί πως η κυβέρνηση δεν απαλλάσσει από βάρη στους «έχοντες και κατέχοντες», μεταθέτοντάς τα σε «μη προνομιούχους».