ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοροκαταιγίδα 48 ωρών – Όλα όσα πρέπει να πληρώσετε μέχρι την Πέμπτη

Δεκάδες είναι οι φορολογικές υπχορεώσεις που θα πρέπει να τακτοποιήσουν οι φορολογούμενοι μέσα σε μόλις 48 ώρες, δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε και είναι η καταληκτική ημερομηνία για πολλές πληρωμές, 

Πονοκέφαλος για τους περισσότερους είναι τα τέλη κυκλοφορίας που πρέπει να πληρωθούν έως 31 Δεκεμβρίου, διαφορετικά οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα να καταθέσουν πινακίδες, αν δεν θέλουν να πληρώσουν πρόστιμα διπλάσια από τα τέλη που τους αναλογούν.
 
Το υπουργείο Οικονομικών αποκλείει  προς το παρόν ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε παράταση, έστω και «σιωπηρή» , για να γίνονται πληρωμές μέχρι τουλάχιστον μέσα στο σαββατοκύριακο, πριν δηλαδή την πρώτη εργάσιμη του νέου χρόνου.
 
Το ίδιο ισχύει και για τους ελέγχους ΚΤΕΟ των αυτοκινήτων, ενώ συγκροτείται ήδη μηχανισμός επιβολής προστίμων για όσα οχήματα δεν προλάβουν να ελεγχθούν εγκαίρως.
 
Μέσα στις επόμενες 48 ώρες:
 
1. πρέπει να πληρώσουν τις δόσεις της εφορίας ή στα ασφαλιστικά ταμεία όσοι έχουν ρύθμιση με δόσεις.

2. πρέπει να έχουν καταθέσει δηλώσεις Πόθεν Έσχες εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεοι, δημοσίοι υπάλληλοι, δικαστικοί κλπ.

3. πρέπει οι οικογένειες να  κάνουν δήλωση γονικής παροχής και δήλωση δωρεάς χρημάτων, στις περιπτώσεις που επικαλούνται χρηματικά ποσά που δόθηκαν από τους γονείς (ως γονική παροχή) προς τα τέκνα τους, ώστε τα παιδιά να καλύψουν δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.  Το ίδιο ισχύει και για χρηματικά ποσά που δόθηκαν από διάφορους συγγενείς ή τρίτους. Για να μπορούν τα ποσά των δωρεών αυτών να ληφθούν υπόψη για κάλυψη των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, πρέπει να δηλωθούν μέχρι τη λήξη του έτους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η σχετική δαπάνη.

4. μπορούν να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεων στις ΔΟΥ χωρίς πρόστιμο, όσοι έλαβαν εφέτος αναδρομικά προηγούμενων ετών από μισθούς ή συντάξεις.

5. οι δικαιούχοι επιδότησης επιτοκίου από τον πρώην ΟΕΚ, να υποβάλουν αίτηση ενόψει της επιμήκυνσης των δανείων που έλαβαν από πιστωτικά ιδρύματα.
 
 Επιπλέον μέχρι την Τετάρτη, θα πρέπει τα φροντιστήρια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να κάνουν δήλωση μεταβολής για το καθεστώς ΦΠΑ (αφού τελικώς εξαιρέθηκαν από τον φόρο). Συγκεκριμένα θα πρέπει:
 
α. να υποβάλουν δήλωση μεταβολών έως 30.12.2015 για την ένταξή τους στο απαλλασσόμενο καθεστώς ΦΠΑ από 20.7.2015, εφόσον  είχαν ενταχθεί στο καθεστώς ΦΠΑ.

β. να εκδώσουν πιστωτικά φορολογικά στοιχεία για την επιστροφή του ΦΠΑ στους πελάτες τους ή άλλους συμβαλόμενους, στην περίπτωση που έχουν εκδώσει αρχικά ή συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία που έχουν επιβαρυνθεί με ΦΠΑ για πράξεις που πραγματοποιήθηκαν από 20.7.2015 έως και την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος.
Στην περίπτωση αυτή  θα πρέπει να τρέχουν να ζητήσουν και την υπογραφή του συναλλασόμενου, ώστε να ακυρωθεί ο ΦΠΑ, αναγράφοντας  ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας και ημερομηνία υπογραφής.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει μέχρι την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου να κάνουν:
 
1. δήλωση και καταβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ μηνός Νοεμβρίου
2. τριμηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών έτους 2014
3. δήλωση και πληρωμή όλων των παρακρατούμενων φόρων (ΦΜΥ, φόρο επιχειρηματικής δραστηριότητας, φόρου 3% στο εισόδημα εργοληπτών κλπ) μηνός Οκτωβρίου 2015.Οι δηλώσεις που αφορούν παρακράτηση φόρου από μερίσματα, τόκους, και δικαιώματα, μηνός Οκτωβρίου πρέπει να γίνει σήμερα, ενώ η πληρωμή μπορεί να γίνει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015.
4. δήλωση intrastat
5. δήλωση φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων με λήξη φορολογικού έτους την 30η Ιουνίου 2015
6. αίτηση για την αναστολή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ
7. εργολάβοι μεγάλων έργων που έχουν ήδη εκδώσει τιμολόγια χωρίς ΦΠΑ, να εκδώσουν συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία, να ανακαλέσουν τις τυχόν αιτήσεις επιστροφής που έχουν κάνει, να υποβάλουν τις τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ και να καταβάλουν τον οφειλόμενο φόρο, αλλιώς θα έχουν τόκους, επιβαρύνσεις ή άλλες κυρώσεις.

Επιπλέον έως την Πέμπτη θα πρέπει οι επιχειρήσεις:
 
– να πληρώσουν δόσεις ρυθμίσεων χρεών (σε ΟΓΑ κλπ)
– να υποβάλουν μισθοδοτικές καταστάσεις των εργαζομένων τους
– να δώσουν στους εργαζόμενους έως και την 31η Δεκεμβρίου 2015 το υπόλοιπο της αδείας που αναλογεί στον κάθε εργαζόμενο, έστω κι αν ακόμη δεν έχει ζητηθεί από αυτούς. Σε περίπτωση μη χορήγησης της άδειας από τον εργοδότη λόγω υπαιτιότητάς του (άρνηση, πταίσμα, αμέλεια) υποχρεούται να καταβάλλει σε αυτούς αντίστοιχες αποδοχές αδείας με προσαύξηση 100% (βάσει του άρθρου 1 του Ν.3302/2004).