ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρόμος για 800.000 δανειολήπτες με επιστολές τελεσίγραφα -Τι θα γίνει με τους τριτεγγυητές

Με μια δεύτερη συστημένη επιστολή, σε αρκετά πιο αυστηρό ύφος και τόνο, ξεκινά η νέα χρονιά για χιλιάδες δανειολήπτες που τα δάνειά τους έχουν χτυπήσει… κόκκινο και οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στις αρχικές επιστολές που έστειλαν οι τράπεζες.

 

 

Οι επιστολές αυτές αποτελούν την τελευταία ευκαιρία συμβιβασμού, καθώς όσοι δανειολήπτες δεν ανταποκρίθηκαν, συμπληρώνοντας την τυποποιημένη κατάσταση οικονομικής πληροφόρησης που συνοδεύει τις επιστολές των τραπεζών, κινδυνεύουν να θεωρηθούν μη συνεργάσιμοι κι έτσι οι τράπεζες να προχωρήσουν στην καταγγελία των δανειακών τους συμβάσεων, κινώντας έτσι τις διαδικασίες πλειστηριασμού.

Εκτός από τις επιστολές τελευταίας στιγμής, οι τράπεζες προετοιμάζονται για να διαχειριστούν τον όγκο των κόκκινων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ξεκινήσει επαφές μεταξύ τους, ώστε να καταλήξουν σε ένα μοντέλο που θα επιτρέπει χωρίς φορολογικά και άλλα διαδικαστικά εμπόδια τη μεταβίβαση ακινήτων από τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες.

Τα ειδοποιητήρια των τραπεζών προς όσους έχουν καθυστερήσει τις πληρωμές τους πάνω από 90 μέρες έχουν ήδη σταλεί. Συγκεκριμένα, η αποστολή των περισσότερων από τα περίπου 800.000 ειδοποιητήρια ολοκληρώθηκε στις 31/12/2015, όπως είχε ζητήσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι συγκεκριμένες συστημένες επιστολές, περιλαμβάνουν ειδική πολυσέλιδη φόρμα οικονομικών πληροφοριών για τον δανειολήπτη και ενημερωτικό φυλλάδιο για τον τρόπο συμπλήρωσης των εντύπων.

Οι δανειολήπτες καλούνται να συμπληρώσουν από τα κλασικά στοιχεία ταυτότητας, μέχρι το ύψος των καθαρών και μη αποδοχών, τα διάφορα επιδόματα, τα εισοδήματα από διάφορα περιουσιακά στοιχεία, κ.α. Επίσης θα πρέπει να ενημερώσουν την τράπεζα για τα τέλη και τους φόρους που πληρώνουν, τις δαπάνες των νοικοκυριών, τις τυχόν αποταμιεύσεις τους, τις δαπάνες εκπαίδευσης που καταβάλουν, τις ιατρικές δαπάνες και πάσης φύσεως έξοδα.

Θα πρέπει επίσης να δηλώσουν τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους, προσδιορίζοντας αντικειμενικές τιμές, εκτιμώμενες εμπορικές αξίες, υποθήκες επ’ αυτών, καταθέσεις, ΙΧ, μετοχές, ακόμα και συμβόλαια ζωής που μπορεί να έχουν.

Τα στοιχεία αυτά πρέπει να υποβληθούν στην τράπεζα, εντός 15 εργάσιμων ημερών από τη στιγμή που έλαβαν την επιστολή. Αν ο δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί στην αρχική επιστολή μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία, ακολουθεί δεύτερη, πιο σφιχτή, η οποία προειδοποιεί τον δανειολήπτη ότι κινδυνεύει να κριθεί μη συνεργάσιμος.

Οι λύσεις που προτείνουν οι τράπεζες δεν ξεφεύγουν από τις γνωστές συνταγές της επιμήκυνσης των δανείων, ώστε να μειωθεί το ύψος της δόσης, της προσφοράς περιόδου χάριτος και της πληρωμής μόνο τόκων για ένα χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση που κάποιος δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί στις επιστολές της τράπεζας τότε εκείνη μπορεί να κινηθεί δικαστικά σε βάρος του ή να πουλήσει το δάνειό του σε κάποια εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων, σύμφωνα με το νέο νόμο.

Στο μεταξύ, χιλιάδες πολίτες που ελαφρά τη καρδία ή πολλές φορές με ανιδιοτέλεια έβαζαν υπογραφές ως τριτεγγυητές σε στεγαστικά, καταναλωτικά και άλλα δάνεια βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα, σύνθετη και σαφώς σκληρή πραγματικότητα.

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οι ίδιοι δεν γνωρίζουν καν και σύντομα οι τράπεζες θα τους καλέσουν για να… απολογηθούν για τους δανειολήπτες για τους οποίους εγγυήθηκαν και σήμερα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.