Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου συνέχισαν και σήμερα να κατρακυλούν σε νέα χαμηλά επίπεδα, που είχαν πολλά χρόνια να σημειωθούν, καθώς η αυξανόμενη αστάθεια των κινεζικών χρηματιστηρίων και η περαιτέρω εξασθένηση του κινεζικού γιουάν προκάλεσαν ανησυχίες για μεγαλύτερη μείωση της ζήτησής του, εν μέσω μίας αυξανόμενης υπερβάλλουσας προσφοράς του. Πτωτικά κινούνται και οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, η τιμή του αμερικανικού αργού μειώθηκε στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης στα 32,68 δολάρια το βαρέλι για παραδόσεις του Φεβρουαρίου, υποχωρώντας κατά 1,29 δολάρια. Η τιμή του μπρεντ, για παραδόσεις του Φεβρουαρίου μειώθηκε κατά 1,40 δολάρια το βαρέλι στα 32,83 δολάρια, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου. Στην Ασία, η τιμή του μπρεντ κατρακύλησε 4,3% στα 32,78 δολάρια το βαρέλι, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2004.
«Αυτό είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης των κινεζικών χρηματιστηρίων. Η αγορά φοβάται ότι η ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα θα μειωθεί με την επιβράδυνση της οικονομίας της», δήλωσε αναλυτής της ενεργειακής εταιρείας Phillip Futures.
Οι συναλλαγές στην κινεζική χρηματιστηριακή αγορά ανεστάλησαν σήμερα, την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, όταν ο δείκτης CSI 300 των μεγάλων εταιρειών έκανε βουτιά 7%. Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής αργού πετρελαίου στον κόσμο και η ζήτησή της για μέταλλα αντιστοιχεί στο μισό περίπου της παγκόσμιας ζήτησης.
Η αναταραχή στις αγορές πρώτων υλών ακολούθησε την εξασθένηση του κινεζικού νομίσματος, μετά τον καθορισμό της ισοτιμίας του από την κινεζική κεντρική τράπεζα στα 6,5646 γιουάν ανά δολάριο, κατά 0,51% χαμηλότερα από το χθεσινό επίπεδο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση της ισοτιμίας του γιουάν από τις 13 Αυγούστου, όταν υποτιμήθηκε περίπου 2%. Η εξασθένηση του γιουάν ανησυχεί τους επενδυτές, επειδή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις εισαγωγές πετρελαίου και βιομηχανικών μετάλλων, οι οποίες γίνονται ακριβότερες.
Διαβάστε επίσης:
Πανικός στις αγορές – Διακόπηκαν πάλι οι συναλλαγές στην Κϊνα