Η λίστα με τους 10.588 κωδικούς Ελλήνων καταθετών που έκανε “δώρο” το κρατίδιο της Ρηνανίας – Βεστφαλίας στην Ελλάδα προκαλεί … ίλιγγο.
Οι έξι έφοδοι των οικονομικών εισαγγελέων και των ανδρών της Ασφάλειας σε πέντε σπίτια υπαλλήλων της τράπεζας UBS αλλά και στα γραφεία της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι τα οποία έμοιαζαν κλειστά, αλλά δεν ήταν αποκάλυψαν ένα πλήθος στοιχείων.
Φάκελοι, τετράδια, βιβλία με στοιχεία… χιλιάδες έγγραφα οδήγησαν στην ταυτοποίηση των κωδικών με λογαριασμούς και τους λογαριασμούς με πρόσωπα στη χώρα μας.
Δεν είναι μονάχα οι δυο γνωστές ηθοποιοί με τις καταθέσεις ύψους 1,5 εκατομμυρίου έκαστη. Οι δυο γυναίκες είναι τα πλέον προβεβλημένα πρόσωπα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει στην ίδια λίστα και τρίτος γνωστός καλλιτέχνης της έβδομης τέχνης, ενώ υπάρχουν και ονόματα όπως αυτό γνωστού επιχειρηματία, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες ο μέσος όρος των καταθέσεων είναι κοντά στα 4 με 6 εκατομμύρια ευρώ.
Τα πρόσωπα σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό. Πρόκειται όμως στις περισσότερες περιπτώσεις για επιχειρηματίες, γιατρούς και δικηγόρους με επιτυχημένη καριέρα, οι οποίοι έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν όπως φαίνεται πολύ πλούτο.
Τώρα και καθώς υπάρχουν υποψίες τα χρήματα που εντοπίστηκαν να μην έχουν φορολογηθεί, όλοι οι παραπάνω θα λάβουν το σχετικό ραβασάκι από τους οικονομικούς εισαγγελείς να τους επισκεφθούν με όλα τα στοιχεία που διαθέτουν για να δικαιολογήσουν όλα αυτά τα χρήματα.
Από τα στοιχεία που βρήκαν οι εισαγγελείς κατά την έφοδο στα γραφεία της UBS τον περασμένο Δεκέμβριο έχουν ταυτοποιηθεί περισσότερα από 250 άτομα. Μεταξύ αυτών, εκτός από τις δυο ηθοποιούς περιλαμβάνονται γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, αλλά και τρανταχτά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και δημοσιογράφοι και πολιτικοί.
Η υπόθεση της UBS σε συνδυασμό με τα στοιχεία για την φυγάδευση στο εξωτερικό χρημάτων από τραπεζικά στελέχη και μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών στοιχειοθετεί για πρώτη φορά αδίκημα και για τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει πως το ελληνικό δημόσιο θα μπορέσει να προσφύγει εναντίον των ξένων, αλλά και ελληνικών τραπεζών και να ζητήσει αποζημιώσεις από τη στιγμή που συνέβαλαν, βοήθησαν ή διευκόλυναν τη μεταφορά "μαύρου" χρήματος στο εξωτερικό.