Αναστάτωση σε επιχειρηματίες και οργή στους εργαζομένους προκάλεσε η απόφαση της τελευταίας χαρτοβιομηχανίας στην Ελλάδα, της Softex, να κλείσει το εργοστάσιό της.
Όπως ανακοινώθηκε από τον διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας στους περίπου 150 εργαζόμενους, το εργοστάσιο κλείνει οριστικά, καθώς η εταιρία δεν κατάφερε ποτέ να ανακάμψει από την πυρκαγιά τον περασμένο Ιούλιο στις κεντρικές εγκαταστάσεις στην Ιερά Οδό, η οποία κατέστρεψε πολλά μηχανήματα.
Η εταιρία δεσμεύτηκε να αποζημιώσει τους εργαζόμενους, ωστόσο εκείνοι αντέδρασαν έντονα, ζητώντας να τους κοινοποιηθούν επίσημα οι απολύσεις και όχι προφορικά.
Περίπου 100 εργαζόμενοι βρίσκονται έξω από το υπουργείο εργασίας, με το προεδρείο τους να ζητά συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.
Οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν αποχωρήσουν από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας και πως οι ζημίες από την πυρκαγιά μπορούν να αποκατασταθούν και το εργοστάσιο να συνεχίσει κερδοφόρα τη λειτουργία του.
Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Softex ξέσπασε 2 μέρες πριν το δημοψήφισμα και υπό καθεστώς capital controls.
Το «λουκέτο» στη Softex καταγγέλλει το υπουργείο Εργασίας
Καταγγέλλει το υπουργείο Εργασίας την απόφαση της πολυεθνικής Bolton Group να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο της Softex (Αθηναϊκή Χαρτοποιία), με αποτέλεσμα την απόλυση των περίπου 200 εργαζομένων.
Αφορμή για την απόφαση της εταιρείας στάθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τον περασμένο Ιούλιο στο εργοστάσιό της στο Βοτανικό. Στα προβλήματα παραγωγής που προκάλεσε η πυρκαγιά, προστέθηκε και η πολύ χαμηλή αποζημίωση που έλαβε η εταιρεία από τις ασφαλιστικές.
«Αυτό αποτέλεσε το "πρόσχημα", έτσι ώστε -αντί να διορθωθεί το πρόβλημα, να συνεχίσει τη λειτουργία της η Softex και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας- να προχωρήσει η μητρική εταιρεία στο κλείσιμο της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας προϊόντων χάρτου.
Το υπουργείο Εργασίας καταγγέλλει την πολυεθνική εταιρεία και δηλώνει ότι «σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της Softex, θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου και η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της αυθαιρεσίας σε βάρος της οικονομίας και της εργασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εργασίας σε σχετική του ανακοίνωση.