Τρία θέματα έβαλε με το καλησπέρα ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη σύμφωνα με τις πρώτες κυβερνητικές διαρροές από τη συνάντηση που έληξε πριν λίγο και είχε διάρκεια μιάμιση ώρα:
Τη στάση του νέου αρχηγού της ΝΔ για το ασφαλιστικό και το ΔΝΤ, το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ, και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση.
Ειδικά στο θέμα του ΕΣΡ και του ΔΝΤ ο πρωθυπουργός φέρεται να ήταν ιδιαίτερα επιθετικός (όχι στο ύφος αλλά στο περιεχόμενο) μεταφέροντας κάτι από το κλίμα των ανακοινώσεων που είχαν ανταλλαχθεί από το πρωί μεταξύ της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας γεροβασίλη και του εκπροσώπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως:
«Πρέπει να ξεμπλοκαριστεί το ΕΣΡ, να εκλεγεί καινούργιο για να μπορέσει απρόσκοπτα να προχωρήσει η διαδικασία για τις άδειες. Δεν είναι σωστό κανένα κόμμα να κάνει αβάντες στους ολιγάρχες μιντιάρχες.
Πρέπει να πάρεις θέση για το Δ.Ν.Τ, να αποφασίσεις με ποιους είσαι. Δεν μπορείς να λες ταυτόχρονα να αποσύρω το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και την ίδια στιγμή να επικροτείς το Δ.Ν.Τ. Σου ζητώ να ψηφίσεις το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση. Το πρόβλημα δεν είναι οι μετακλητοί που φεύγουν με τον υπουργό. Το πρόβλημα είναι η αδιαφάνεια και ο κομματισμός στη διαδικασία ανάδειξης των μόνιμων στελεχών του δημοσίου».
Κατά την υποδοχή και τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες οι δύο άνδρες εστίασαν στην ανάγκη να οικοδομηθεί πολιτική και θεσμική επικοινωνία σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού.
Πιο συγκεκριμένα, καλωσορίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε:
«Νομίζω ότι η εκλογή σας ανοίγει και έναν ηλικιακό κύκλο, μένει να αποδειχθεί ότι μια νεότερη γενιά έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μιας πολιτικής αντιπαράθεσης καθαρής, με ιδέες και ταυτόχρονα μιας ειλικρινούς ανταλλαγής πληροφοριών, ενημέρωσης για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας» . Επίσης, δεσμεύτηκε για «ενδελεχή και πλήρη ενημέρωση για τα προβλήματα της χώρας».
Από την άλλη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι προσβλέπει «σε μια ειλικρινή συζήτηση» και ένα «νέο ήθος» και πολιτικό πολιτισμό, αλλά έδωσε το στίγμα εξ αρχής της αντιπαράθεσης τονίζοντας ότι «είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει επικοινωνία και είναι σαφές ότι διαφωνούμε σε πολλά».