Πνίγονται στα χρέη νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. Μόνο κατά το 2015 τα νέα ληξιπρόθεσμα που δημιουργήθηκαν έφτασαν τα 16 δισ. ευρώ.
Το συνολικό ποσό των οφειλών προς την εφορία που έγιναν ληξιπρόθεσμες μέσα στο 2015 έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 13,4 δισ. ευρώ ενώ ο λογαριασμός των απλήρωτων χρεών στα Ταμεία από ασφαλιστικές εισφορές αυξήθηκε πέρσι κατά 2,5 δισ. ευρώ.
Πάνω από τα 85 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν στο τέλος του 2015 τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, καθώς εκατομμύρια νοικοκυριά και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, προβλήματα υπερχρέωσης και, ως εκ τούτου, αδυνατούν να ανταποκριθούν εγκαίρως στις ολοένα αυξανόμενες φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Μόνο τον Δεκέμβριο έμειναν απλήρωτες – και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες- νέες οφειλές προς τις ΔΟΥ συνολικού ύψους 1,647 δισ. ευρώ, καθώς πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις εκλήθησαν να πληρώσουν ταυτόχρονα έως 5 διαφορετικών κατηγοριών οφειλές: φόρο εισοδήματος για το έτος 2014, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων για το 2015, δόσεις ρυθμισμένων παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών με αυξημένα επιτόκια, αναδρομικές χρεώσεις προκαταβολών φόρου και οφειλές ΦΠΑ βεβαιωμένες με σημαντικά αυξημένους συντελεστές. Το αποτέλεσμα ήταν να εκτοξευτεί πάνω από τα 13,4 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό των οφειλών προς το Δημόσιο, οι οποίες έγιναν ληξιπρόθεσμες μέσα στο 2015.
Ακτινογραφία
Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις ΔΟΥ έφθασε στο επίπεδο των 85,013 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2015. Μόνο κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2015 δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις ΔΟΥ συνολικού ύψους 13,48 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,647 δισ. ευρώ μόνο μέσα στον Δεκέμβριο.
Αν συνυπολογιστούν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα τελωνεία, τα οποία δεν καταγράφονται από τη ΓΓΔΕ και υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 3,7 δισ. ευρώ, τότε το συνολικό ύψος των απλήρωτων οφειλών προς το Δημόσιο ξεπερνά πλέον τα 88 δισ. ευρώ! Ωστόσο, ένα πολύ μεγάλο μέρος από το ποσό αυτό, το οποίο υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 70 δισ. ευρώ, θεωρείται μη εισπράξιμο, καθώς αφορά οφειλές δημοτικών επιχειρήσεων, δημόσιων οργανισμών, πτωχευμένων επιχειρήσεων, ποσά που βεβαιώθηκαν σε πλασματικούς ΑΦΜ, καθώς επίσης και υπέρογκα πρόστιμα του παλαιού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων που είναι αδύνατο να εξοφληθούν.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος