ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυθαίρετα: Νέα παράταση για την τακτοποίησή τους

Προθεσμία έως τις 8 Οκτωβρίου θα έχουν τελικώς οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων, προκειμένου να τα εντάξουν στη ρύθμιση, η οποία βρίσκεται σε ισχύ και κανονικά λήγει την ερχόμενη Δευτέρα.

 

Η τακτοποίηση των αυθαιρέτων έχει αποφέρει ήδη έσοδα που φτάνουν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ έχει προϋπολογιστεί η είσπραξη ακόμα 1,8 δισ. ευρώ

Μέχρι τώρα έχουν δηλωθεί περισσότερα από 940.000 ακίνητα, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός αυτός δεν αποτελεί ούτε το 1/10 των οικημάτων που έχουν έστω και μια μικρή αυθαιρεσία σε όλη την Ελλάδα!

Αν και δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία ως προς τον αριθμό των αυθαιρέτων που θα δηλωθούν από τους ιδιοκτήτες τους, δεδομένης της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να δώσει ακόμα μία παράταση στους ενδιαφερομένους με την υπογραφή σχετικής απόφασης, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί ίσως και σήμερα.

Η παράταση μάλιστα που δίνεται θα είναι για ρύθμιση με τα ίδια πρόστιμα χωρίς τροποποίησή τους. Κι αυτό γιατί αν και η ηγεσία του υπουργείου επιθυμούσε κάτι τέτοιο, υπήρχαν έντονοι φόβοι ότι μια τέτοια ρύθμιση θα προσέκρουε στους θεσμούς προκαλώντας τους ανησυχία σχετικά με την πορεία των εσόδων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, η ιδέα των κλιμακωτών προστίμων και των ελαφρύνσεων για τους οικονομικά ασθενέστερους ιδιοκτήτες δεν εγκαταλείπεται.

Ωστόσο μετατίθεται για το μέλλον και δεν αποκλείεται, εφόσον υπάρξει η σχετική έγκριση του υπουργείου Οικονομικών, να τεθεί σε εφαρμογή με σχετική τροπολογία.

Διαφορετικά η διαφοροποίηση των προστίμων θα ενσωματωθεί στον νέο νόμο για τα αυθαίρετα, τον οποίο ήδη επεξεργάζονται στο υπουργείο με στόχο να είναι έτοιμος το καλοκαίρι ώστε να αποτελέσει νόμο του κράτους το αργότερο έως το προσεχές φθινόπωρο.

Στην παρούσα φάση εκτιμήθηκε ότι δεν είχε νόημα η διαφοροποίηση στα πρόστιμα, δεδομένου ότι υπάρχουν πόλεις, όπως το Ηράκλειο της Κρήτης, στις οποίες ολόκληροι οικισμοί αποτελούνται από αυθαίρετα, τα περισσότερα εκ των οποίων παραμένουν ακόμα εκτός ρύθμισης εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των ιδιοκτητών τους.

Η απογραφή
Αν και σαφής καταγραφή δεν υπάρχει ακόμα, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των κτισμάτων με μικρότερες ή μεγαλύτερες αυθαιρεσίες ίσως και να ξεπερνά τα 6-7 εκατομμύρια.

Οριστική απογραφή αναμένεται με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων, στην οποία θα καταγράφονται ηλεκτρονικά όλα τα δεδομένα ενός ακινήτου, από την άδεια μέχρι την κάθε μεταβολή, ενώ όσοι υποβάλλουν ψευδή στοιχεία θα βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν μπροστά τους άλλους οκτώ μήνες, προκειμένου να ρυθμίσουν τις υποθέσεις τους. Η συγκεκριμένη παράταση εξυπηρετεί κυρίως τη συνέχιση ισχύος του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου μέχρι να ολοκληρωθεί το επόμενο, αφού εισπρακτικά θεωρείται επιτυχημένο έχοντας αποφέρει ήδη έσοδα που φτάνουν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ έχει προϋπολογιστεί η είσπραξη ακόμα 1,8 δισ. ευρώ.