Ατελέσφορη για δεύτερη φορά κατέληξε η προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σύνθεση του ΕΣΡ, καθώς απορρίφθησαν τα πρόσωπα για τη σύνθεση του δ.σ. του ΕΣΡ που πρότεινε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης από την Διάσκεψη των Προέδρων και δεν συμπληρώθηκε η αυξημένη πλειοψηφία των 4/5.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν στις θέσεις τους ότι οι αρμοδιότητες για τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών και η διαδικασία αδειοδότησης πρέπει να παραμείνει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Και αυτή τη φορά η ψηφοφορία στη διάσκεψη των προέδρων απέβη άκαρπη, αφού «ναι» ψήφισαν 12, «όχι» 7 και «παρών» 2.
Υπενθυμίζεται πως η πρόταση του προέδρου του Κοινοβουλίου, που καταψηφίστηκε για δεύτερη φορά, έχει ως εξής:
-Πρόεδρος του ΕΣΡ: Λαοκράτης Βάσσης (συγγραφέας και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς), -Αντιπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης (δημοσιογράφος) και
-Μέλη: Βασίλης Καραποστόλης (καθηγητή επικοινωνίας και πολιτισμού), Γεώργιος Κόλλιας (Εθνική Τράπεζα με ειδικότητα τα οικονομικά των ΜΜΕ), Λίλιαν Μήτρου (καθηγήτρια ΑΕΙ), Φανή Πετραλιά (δημοσιογράφος και γραμματέας μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ), Γιώργος Πλειός (καθηγητής ΜΜΕ του ΕΚΠΑ), Γιάννης Τζαννετάκος (δημοσιογράφος), υποψήφιος της ΝΔ για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς επί Κώστα Καραμανλή). Η Δήμητρα Παπαδοπούλου είναι η μόνη που έχει απομείνει από την προηγούμενη σύνθεση.
Για το λόγο αυτό αναμένεται πλέον από την κυβέρνηση νέα τροπολογία, με την οποία θα μεταβιβάζονται οι εξουσίες του ΕΣΡ στο υπουργικό συμβούλιο.
Όμως και εδώ θα υπάρξει πρόβλημα, διότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι πρόκειται για αντισυνταγματική διάταξη, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει ρητά την αρμοδιότητα του ΕΣΡ.