Η υγεία σας δεν επηρεάζεται μόνο από το πόσο σωματικό λίπος έχετε, αλλά και από τα σημεία στο σώμα σας όπου αυτό συσσωρεύεται περισσότερο.
Η αναλογία μέσης-γοφών δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για λόγους… αισθητικής. Τα άτομα που τείνουν να παίρνουν εύκολα βάρος ως επί το πλείστον στους γοφούς και τους γλουτούς τους, έχουν συνήθως έναν σωματότυπο που έχει σχήμα “αχλαδιού”, ενώ τα άτομα που έχουν την τάση να παίρνουν το βάρος κυρίως στην κοιλιά, έχουν σωματότυπο σε σχήμα “μήλου”.
Εάν έχετε ένα σώμα σε σχήμα μήλου παρά ένα σε σχήμα αχλαδιού, τότε είστε σε αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα υγείας που συνδέονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και η υψηλή αρτηριακή πίεση -αυτό είναι κάτι που κληρονομήσατε και το είχατε από τη γέννησή σας- αλλά μπορείτε να ακολουθήσετε μερικά βασικά βήματα για να διατηρήσετε το βάρος σας σε υγιή επίπεδα. Προσπαθήστε να καταναλώνετε θρεπτικές τροφές, να ασκείστε όσο πιο πολύ μπορείτε και αντέχετε (ακόμα και το περπάτημα είναι άσκηση) και να διατηρείτε γενικά έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Εφόσον αποφύγετε το υπερβολικό βάρος, είτε έχετε σωματότυπο “μήλου, είτε “αχλαδιού”, δεν θα είστε σε ιδιαίτερο κίνδυνο υγείας και αυτό είναι ακριβώς που πρέπει να θυμάστε. Φυσικά, ακόμη και τα άτομα με σωματότυπο σε σχήμα αχλαδιού πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα να διατηρήσουν το βάρος τους εντός των φυσιολογικών ορίων, για να αποφευχθούν τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την παχυσαρκία.
Υπολογίστε την δική σας αναλογία μέσης-γοφών με το online εργαλείο του Iatropedia.gr
Για να υπολογίσετε την αναλογία μέσης – γοφών κάντε ένα κλικ ΕΔΩ και συμπληρώστε τα αντίστοιχα πεδία
Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές της αναλογίας μέσης-γοφών
Οι παρακάτω τιμές αποτελούν τα άνω και κάτω όρια για άντρες και γυναίκες αναφορικά με το αποτέλεσμα που βγάλατε με το εργαλείο του Iatropedia.gr. Αν λαμβάναμε υπόψη μόνο την αναλογία μέσης-γοφών ως δείκτη επικινδυνότητας για την υγεία σας, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε τις ακόλουθες τιμές:
Κίνδυνος υγείας βασισμένος μόνο στην αναλογία μέσης-γοφών:
Άντρες
0.95 και κάτω = Χαμηλός κίνδυνος
από 0,96 έως 1 = Μέτριος κίνδυνος
από 1 και πάνω = Υψηλός κίνδυνος
Γυναίκες
0,8 και κάτω = Χαμηλός κίνδυνος
από 0,8 έως 0,85 = Μέτριος κίνδυνος
από 0,85 και πάνω = Υψηλός κίνδυνος
πηγή: iatropedia.gr