Μια νέα έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 410.000 εθελοντές από διάφορες χώρες της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση συγκεκριμένων ροφημάτων μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον μισή κούπα καφέ ή τσάι την ημέρα, προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου τους μειώνοντας τις πιθανότητες ανάπτυξης γλοιώματος.
Ειδικότερα, όσοι καταναλώνουν περισσότερα από 100 ml καφέ ή τσάι την ημέρα, έχουν 34% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γλοίωμα.
Ο διευθυντής του Κέντρο Εγκεφάλου & Σπονδυλικής Στήλης στην Ιατρική Σχολή Bryan του Τέξας και υπέυθυνος της έρευνας, δρ Jonathan Friedman, επεσήμανε:
«Δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι πιο συστατικό των αγαπημένων ροφημάτων είναι αυτό που έχει τα ευεργετικά αποτελέσματα, αλλά υποψιαζόμαστε πως είναι τα φυσικά αντιοξειδωτικά».
Το γλοίωμα είναι ο ιατρικός όρος για την περιγραφή των όγκων που σχηματίζονται στον κολλώδη ή υποστηρικτικό ιστό του εγκεφάλου, καθώς πάνω από το ένα τέταρτο των καρκίνων του εγκεφάλου και το 80% των καλοηθών εγκεφαλικών όγκων είναι γλοιώματα.