"Μια ακόμη ακραία και υπερβολική εκτίμηση του για το δημοσιονομικό κενό" και μια ακόμη προσπάθεια "να φανεί πως η ΕΕ επιβάλλει μεγάλη λιτότητα".
Για υπερβολική προσέγγιση ως προς την ανάγκη πρόσθετων περικοπών με στόχο την τελική επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του 2018 3,55 του ΑΕΠ, στοχοποιούν διπλωματικές πηγές της Ευρώπης τον Δανό εκπρόσωπο του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.
Πιο συγκεκριμένα, στο χθεσινό του άρθρο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ, ο κ. Τόμσεν μιλά για νέα συνταγή "αίματος, δακρύων και νέων περικοπών συντάξεων" καθώς και για μέτρα 9,5 δισ. ευρώ που η χώρα μας θα χρειαστεί.
Πηγές των Βρυξελλών όμως αναφέρονται σε "μια ακόμη ακραία και υπερβολική εκτίμηση του για το δημοσιονομικό κενό" και για μια ακόμη προσπάθεια "να φανεί πως η ΕΕ επιβάλλει μεγάλη λιτότητα".
Πηγές που εχουν επαφή με την καθημερινότητα των διαπραγματεύσεων αναφέρονται σε "μια διαφορετική εικόνα" και σε μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια να δοθούν "ανάσες στην Ελλάδα χωρίς ακραία λιτοτητα".
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως ΔΝΤ και ΕΕ κινούνται σε εντελώς αντίθετα μονοπάτια με τον κ. Τόμσεν να εκφράζει την σκληρή γραμμή όμως τις Βρυξέλλες να επιδιώκουν συναίνεση κι λύσεις που δεν θα οδηγήσουν τη χώρα σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση.
Από την άλλη πλευρά εκπρόσωποι που γνωρίζουν την κατάσταση αναφέρονται σε ένα ακόμα blame game με τελικό χαμενο τη χώρα μας καθώς είναιξεκάθαρο πως μπορεί το δημοσιονομικό κενο να μην είναι στα επίπεδα που ο κ. Τομσεν αναφερεται όμως θα υπάρξει κι θα δημιουργήσει κλυδωνισμους.