ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Λαμπερά» πρόσωπα στην πόρτα του εισαγγελέα για καταθέσεις στο εξωτερικό

«Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου» λέει η παροιμία και κάπως έτσι χαρακτηρίζουν εισαγγελικοί κύκλοι της λίστες των καταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού, που εξετάζονται εξονυχιστικά αυτή την περίοδο.

 

 

Ο χαρακτηρισμός οφείλεται στο πλήθος των διαφορετικών ιδιοτήτων, επαγγελμάτων και περιπτώσεων που συναντούν κατά τη διερεύνηση, ενώ προσφάτως -σύμφωνα με πληροφορίες- «έπεσαν» πάνω σε ονόματα πολιτικών προσώπων.

Η ταυτοποίηση του συνόλου της λίστας καταθετών της τράπεζας UBS έφερε στο φως νέα ονόματα, ανάμεσα στα οποία και ορισμένοι πολιτικοί, που όμως δεν ξεπερνούν σε αριθμό τα δάχτυλα του ενός χεριού. Δεν πρόκειται για πρόσωπα που βρίσκονται ή βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πολιτικής και σε κάθε περίπτωση τα ποσά που διαπιστώθηκε πως έχουν εμβάσει στο εξωτερικό είναι χαμηλότερα των 500.000 ευρώ.

«Δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα. Σε τέτοιες λίστες μπορεί κάποιος να βρει τα πάντα. Το σημαντικό είναι η επιστροφή χρημάτων και φυσικά να γίνεται ξεκάθαρο, πως όποιος έχει χρήματα σε μια τράπεζα του εξωτερικού δεν σημαίνει απαραιτήτως πως είναι φοροφυγάς.

Αυτό ακριβώς καλείται η δικαιοσύνη να ελέγξει. Τα χρήματα μπορεί να είναι φορολογημένα και απολύτως δικαιολογημένα», εξηγεί αρμόδια πηγή.

Μια τέτοια περίπτωση φαίνεται πως είναι και αυτή της γνωστής παρουσιάστριας σε λογαριασμό της οποίας βρέθηκαν περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Η κυρία της ενημέρωσης, που κατά καιρούς έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα με τις αμοιβές της, φέρεται -κατά πληροφορίες- να έχει λάβει αυτά τα χρήματα από φιλικό της πρόσωπο, με το ποσό να είναι δηλωμένο και φορολογημένο.

ΦΟΡΟΛΟΓΗΜΕΝΑ. 

Υπενθυμίζεται, πως στην ίδια λίστα βρέθηκαν δύο τραγουδίστριες του αποκαλούμενου «έντεχνου» χώρου, με την πρώτη να διαθέτει 1,5 εκατομμύριο ευρώ και την δεύτερη, που έχει σημειώσει τεράστιες επιτυχίες, να έχει εμβάσει στο εξωτερικό 270.000 ευρώ. Αν και για την ώρα δεν υπάρχει εικόνα ως προς το αν τα χρήματα που φέρονται να έχουν καταθέσει στο εξωτερικό είναι φορολογημένα και νόμιμα, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός πρώτος έλεγχος, εκείνες αναμένεται να κληθούν στο επόμενο διάστημα από τις εισαγγελικές αρχές.

Ωστόσο, μέσα στις επόμενες ημέρες, το κατώφλι των οικονομικών εισαγγελέων έχουν κληθεί να περάσουν και δύο ηθοποιοί και παρουσιάστριες μεγάλων τηλεοπτικών διοργανώσεων στους λογαριασμούς των οποίων βρέθηκαν 3 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Ανάμεσα στους γιατρούς, τους κατασκευαστές και τους δικηγόρους θα κληθούν να δικαιολογήσουν ποσά και 2-3 ακόμη άνθρωποι της τέχνης, γλύπτες και ζωγράφοι. Από το στρατηγείο των εισαγγελέων που «ξεσκονίζουν» τις λίστες έχουν φύγει συνολικά περισσότερες από 350 κλήσεις, ενώ έχουν ήδη καταθέσει περίπου 60 άτομα.

Πρόκειται για καταθέτες με ποσά μεγαλύτερα του 1,5 εκ ευρώ, ενώ η πλειοψηφία αυτών ζητά την ένταξη στην ρύθμιση της «αυτοκαταγγελίας» που έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, αλλά η μη ψήφισή της καθυστερεί τις διαδικασίες.

ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ. Την ίδια ώρα, περίπου 150 κλήσεις φεύγουν από τους οικονομικούς εισαγγελείς για καταθέτες της λίστας «χαρτοφυλακίων». Μάλιστα, οι εισαγγελικοί λειτουργοί την προκρίνουν στις έρευνές τους, καθώς είναι η λίστα που αποκαλύπτει ποιοι είναι εκείνοι που «κρύφτηκαν», σε αντίθεση με τις άλλες λίστες που περιέχουν φανερές καταθέσεις στο εξωτερικό. Πρόκειται για τη λίστα που περιέχει «αόρατα» εμβάσματα, δηλαδή πακέτα εκατομμυρίων ευρώ που έφυγαν από τη χώρα χωρίς έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές, καθώς οι συγκεκριμένοι καταθέτες είχαν ανακαλύψει έναν τρόπο μεταφοράς χρημάτων χωρίς να χτυπάει το «καμπανάκι» στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η συγκεκριμένη λίστα, που περιέχει αστρονομικά ποσά που φτάνουν τα 17 και 18 εκατομμύρια και αφορά σε λογαριασμούς χαρτοφυλακίων από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2015, έχει ήδη αποκαλύψει μέρος του περιεχομένου της.

Γνωστοί επιχειρηματίες, εφοπλιστές, γιατροί και δικηγόροι καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος των 10.000 περίπου καταθετών και πλέον θα καλούνται ως ύποπτοι για τέλεση δύο κακουργηματικών πράξεων, ενώ θα θέτουν… «υποψηφιότητα» για την δέσμευση των λογαριασμών και των περιουσιακών τους στοιχείων, καθώς μόνο η διαμόρφωση πεποίθησης φοροδιαφυγής από τους εισαγγελείς είναι αρκετή για να προχωρήσουν τη διαδικασία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί πρόσφατο εύρημα των ερευνών της συγκεκριμένης λίστας, όπου επιχειρηματίας διατηρούσε λογαριασμό χαρτοφυλακίου στο εξωτερικό ύψους 14 εκ. ευρώ, ενώ από τον πρώτο έλεγχο βρέθηκε ότι έχει δηλώσει στην Ελλάδα μόλις 2,5 εκ ευρώ.