Ο έρωτας πάντα κινεί τα νήματα, ακόμα και στους ανθρώπους εκείνους με μεγάλη πολιτική εξουσία που έγραψαν την δική τους ιστορία.
Ο γνωστός επικοινωνιολόγος Ευτύχης Βαρδουλάκης θυμίζει στο προφίλ του στο Facebook με αφορμή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα, κάποιους μεγάλους έρωτες πολιτικών από την Ελλάδα και όχι μόνο που άφησαν εποχή.
Ιωάννης Καποδίστριας – Ρωξάνδρα Στούρτζα
Έρωτας μεγάλος αλλα ανεκπλήρωτος. Ενα φιλί ειχε πεσει και πολλες φλογερές επιστολές που διασώζονται. Αυτήν την πάντρεψαν με το ζόρι με εναν Γερμανό ευγενή. Αυτός της ειπε οτι εφόσον δεν παντρεύτηκε εκείνη δεν θα παντρεύονταν ποτέ. Και ετσι εγινε.
Δημητριος Υψηλαντης – Μαντώ Μαυρογένους
Ξεκίνησε ως μεγάλος ερωτας, κατέληξε αβυσσαλέο μίσος μετα την αθέτηση γάμου εκ μέρους του (γεγονός που απασχόλησε την εθνοσυνέλευση και τον Καποδίστρια!) και στο τελος, οταν εκεινος πέθανε αυτη φόρεσε μαυρα και τον θρηνησε ως "ανύπαντρη χήρα".
Θόδωρος Δηλιγιαννης και Σοφία Τρικούπη
Ερωτευτηκαν οταν ηταν νέοι και για ενα διαστημα έβγαιναν μαζί, κυριως στο εξωτερικό. Ομως η αβυσσαλέα αντιπαλότητα του Δηλιγιάννη με τον αδερφό της Σοφίας, Χαρίλαο, στάθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο στη σχεση τους. Η Σοφία εμεινε για παντα στο πλευρό του αδερφού της, φροντίζοντάς τον ως το τελος, αν και τη φλερταραν πολλοι σημαντικοί άνδρες της εποχής της. Ο Δηλιγιαννης επισης δεν παντρεύτηκε ποτε, μένοντας για παντα με το απωθημένο της "γυναικας απο βελούδο".
Βασιλιάς Αλέξανδρος και Ασπασία Μανου
Η Ασπασία ηταν αριστοκράτισσα αλλα οχι γαλαζοαίματη. Ο βασιλόπαις Αλεξανδρος την ηθελε πολυ και την παντρεύτηκε παρα τις αντιρρήσεις του πατέρα του Κωνσταντίνου αλλα και του Βενιζέλου που ηθελε να παρει μια Βρετανίδα πριγκίπισσα. Ο μοργανατικος γάμος εγινε αλλα ο Αλεξανδρος πέθανε (απο το γνωστό δάγκωμα της μαϊμούς) οταν η Ασπασια ηταν έγκυος 5 μηνών στο παιδι τους, την (μετέπειτα βασίλισσα της Γιουγκοσλαβίας) Αλεξανδρα.
Ίων Δραγούμης και Μαρίκα Κοτοπούλη
Ειχε προηγηθεί ο ανεκπληρωτος έρωτας του Ίωνα με την Πηνελόπη Δέλτα, ενώ η Μαρίκα ως σταρ της εποχής ειχε έντονη ερωτική ζωή. Η σχεση τους ηταν θυελωδης, αρκετα ασύμβατη με την εποχη της και αντικείμενο κοινωνικού σχολιασμού. Οταν ο Δραγούμης δολοφονήθηκε της έκρυψαν το γεγονός 23 μέρες, μεχρι που ο Γεώργιος Βλάχος της είπε τι συνέβη. πως σκοτώθηκε ο Ίων. Η Μαρικα έπεσε κάτω στο πάτωμα κι άρχισε να το γδέρνει με τα νύχια της φωνάζοντας "Ίων! Ίων! Ίων!". Μετά από πολλά χρόνια, λίγο πριν πεθάνει, είπε στον Μυράτ: «Ξέρεις, εκείνη τη στιγμή τι σκέφτηκα; Άραγε όταν πέφτω χάμω και κλαίω τον Ορέστη, έτσι σωστά το κάνω; Όπως κλαίω τώρα τον Ίωνα;»
Ανδρέας Παπανδρέου και Δημητρα Λιανη
Δεν χρειαζονται πολλα λόγια, τα ξερετε. Έρωτας από τους λίγους και ενα νεύμα που έμεινε στην ιστορία.
Αδόλφος Χιτλερ και Εύα Μπράουν
Ηταν κυρίως μονομερής ερωτας καθως αυτος την ειχε φτυσμένη για πολλα χρονια και την ειχε αφήσει απομονωμένη στο Μόναχο και στο εξοχικο του στις βαυαρικές Άλπεις. Η Εύα ωστόσο τον αγάπησε πραγματικά και οταν της προτάθηκε να φυγει για να διασωθεί προτίμησε να τον ακολουθήσει στην αυτοκτονία.
Ρόναλντ και Νάνσυ Ρεηγκαν
Ο Ρόνι τη γνώρισε οταν ηταν παντρεμένος με αλλη. Χωρισε, την παντρεύτηκε και έζησαν μαζι μεχρι το θάνατο του. Η Νανσυ δεν ηταν απλως σύζυγος, ηταν και μάνατζερ, αυτη που οργάνωνε τις πολιτικές του δρασεις, έχοντας ρόλο στα παντα. Μια κλασική φραση του Ρόναλντ ηταν "εγώ δεν καταλαβαινω απο αυτά, δες την Νάνσυ και συνενοησου". Δεν υπαρχει καμια αμφιβολία οτι η εξέλιξη του Ρέηγκαν δεν θα ηταν η ιδια χωρις τη Νανσυ στο πλευρό του.
Έντγκαρ Χουβερ και Κλάιντ Τόμσον
Η ομοφυλοφιλία του φοβερού και τρομερού επικεφαλής του FBI ειναι κατι που επισήμως δεν αναφέρθηκε ποτε. Δεν θα ηταν και εύκολο εκείνη την εποχη των συντηρητικών ηθών. Ειναι ομως πλεον απολυτως παραδεκτό οτι ο Χούβερ είχε σχεση με τον Κλάιντ Τόμσον, συνεργάτη του στο FBI. Οι δύο άνδρες δούλευαν μαζί για περισσότερα από 40 χρόνια, πήγαιναν μαζί διακοπές, γευματιζαν μαζί. Ο Χούβερ άφησε στη διαθήκη του μεγάλο μέρος της περιουσίας του στον Τόμσον και αργότερα τάφηκαν με λίγα μέτρα απόσταση στο νεκροταφείο του Αρλιγκτον.
Εδουάρδος και Γουόλις Σίμσον
Ισως η πιο γνωστή ερωτική πολιτικη θυσία. Ο βρετανός βασιλιάς των 326 ημερών παραιτείται απο το θρόνο για να μπορέσει να ζήσει με τη γυναικα που αγαπούσε. Την Ουόλις Σίμσον, μια ηδη διαζευγμένη αμερικανίδα, η οποια ηταν ακομα παντρεμενη με το δευτερο αντρα της. Στο διαγγελμα της παραίτησης του ο Εδουαρδος ανέφερε: "Το βρίσκω αδύνατον να συνεχίσω να έχω τη βαριά ευθύνη της εκπλήρωσης των καθηκόντων μου, χωρίς τη βοήθεια και την υποστήριξη της γυναίκας που αγαπώ". Έζησαν μαζι μεχρι το θάνατό του το 1972, ενώ για τη σχέση τους και το παρασκήνιο γυρω απο αυτήν υπάρχει ακομα ιστορικο ενδιαφερον.
Ελευθέριος Βενιζέλος και Παρασκευούλα Βλουμ
Παρ’ ότι η Παρασκευούλα Βλουμ δεν μνημονεύτηκε από ιστορικούς και βιογράφους του Ελ. Βενιζέλου, μαρτυρίες, στοιχεία και σπάνιο φωτογραφικό υλικό βεβαιώνουν την ύπαρξη αυτού του μεγάλου έρωτα. Μετά τον θάνατο, το 1894, της πρώτης γυναίκας του Κρητικού πολιτικού, Μαρίας Κατελούζου, και μητέρας των δύο παιδιών του, η οποία πέθανε πάνω στη γέννα του Σοφοκλή, ο Βενιζέλος πέρασε μια περίοδο κατάθλιψης, που τον οδήγησε κοντά στην τρέλα.
Με την Παρασκευούλα, την πανέμορφη, αλλά πάμπτωχη Κρητικοπούλα, γνωρίζονταν από παιδιά, όμως αυτή είχε παντρευτεί το 1895 τον στενό συνεργάτη του δικηγορικού γραφείου του Βενιζέλου, Θανάση Βλουμ. Φαίνεται πως οι δυο τους είχαν ερωτικές σχέσεις από την εποχή που εκείνη ήταν παντρεμένη, αλλά το ειδύλλιο επισημοποιήθηκε μετά το 1906, όταν ο άνδρας της Παρασκευούλας Βλουμ πέθανε. Από τότε μέχρι το 1910, όταν ο Βενιζέλος έγινε πρωθυπουργός, το ζευγάρι έζησε τον έρωτά του στην Κρήτη.
Μετά την άφιξή του στην Αθήνα, το 1910, ο Κρητικός πολιτικός είχε και άλλες ερωτικές περιπέτειες, όπως με τη διάσημη χορεύτρια Ισιδώρα Ντάνκαν, αλλά διατήρησε σταθερά τον δεσμό του με την Παρασκευούλα Βλουμ, η οποία μάλιστα έφτασε το 1914 στην Αθήνα με το νυφικό της, ελπίζοντας πως ο Βενιζέλος θα την παντρευόταν. Το μόνο που κέρδισε τότε ήταν να εντυπωσιάσει όλη την κοσμική Αθήνα με την ομορφιά της, καθώς η εκδρομή που της είχε τάξει ο μεγάλος πολιτικός στην Εύβοια, το Πάσχα του 1914, και στην οποία θα της έκανε πρόταση γάμου δεν έγινε ποτέ, ελέω εθνικού διχασμού. Η Παρασκευούλα είχε πει τότε: «Εμένα μου έταξε γάμο ο δικηγόρος Βενιζέλος και όχι ο πρωθυπουργός Βενιζέλος».
Μετά το 1919 στη ζωή του Κρητικού πολιτικού μπήκε δυναμικά και η πάμπλουτη Ελενα Σκυλίτση, γνωστή ως «βασίλισσα της στερλίνας», την οποία ο Βενιζέλος παντρεύτηκε έπειτα από την ήττα του στις εκλογές του 1920. Οπως ομολόγησε σε στενούς συνεργάτες του: «Εχω βαρεθεί να ζητιανεύω». Ηταν τότε που η Παρασκευούλα Βλουμ είπε: «Ο Βενιζέλος, τώρα, πρόσκειται τοις πλουσίοις». Παρά τον γάμο του με την Ελενα Σκυλίτση, η σχέση του με την Παρασκευούλα Βλουμ συνεχίστηκε, ενώ ένας βιαστικός γάμος, το 1921, της Παρασκευούλας με τον βουλευτή Φαίδρο Βάμβα διαλύθηκε γρήγορα. Η πανέμορφη Κρητικοπούλα δεν ξεπέρασε ποτέ τον Βενιζέλο.
πηγή: parapolitika