«Η σχέση μου με τον Αλέξη Τσίπρα είναι ιδιαίτερα θετική. Η προσπάθειά του είναι σοβαρή και θα κάνω ό,τι μου είναι δυνατόν για να τον βοηθήσω» δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
Μιλώντας ενώπιον των δημοσιογράφων, ο Ρέντσι κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα «προς όφελος του ιδίου και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών», ενώ άσκησε εκ νέου κριτική προς τις Βρυξέλλες και τη Γερμανία τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στην πολιτική. Εισηγήθηκε μάλιστα ένα κοινωνικό σχέδιο Μάρσαλ.
Aπαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου σχετικά με τις σχέσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Ματέο Ρέντσι επισήμανε: «Η σχέση με τον Αλέξη είναι σαφώς θετική, καταβάλλει μία σοβαρή προσπάθεια για να αλλάξει την Ελλάδα με ουσιαστικό τρόπο και θα κάνω ότι μπορώ για να του δώσω ένα χέρι βοήθειας».
Υπογράμμισε ότι «τον περασμένο Ιούλιο, στην δύσκολη σύνοδο των Βρυξελλών, η Ιταλία στήριξε την Ελλάδα, δηλαδή την ίδια την Ευρώπη, η οποία δεν μπορούσε να χάσει την τεράστιας αξίας ελληνική κληρονομιά».
Επίσημη πρόσκληση
Παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα για ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Ελπίζω ο Αλέξης να δεχθεί να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Θεωρώ ότι θα ήταν προς όφελος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και του ίδιου» δήλωσε.
Στέλνοντας την ίδια στιγμή μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, ο Ιταλός πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να επιστρέψει στην πολιτική και είναι απαραίτητη μία νέα στρατηγική για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Μήνυμα κατά των τεχνοκρατών
«Δεν ετοιμάζουμε καμία μηχανορραφία κατά της Ευρώπης. Οι τεχνοκράτες, όμως, που δημιούργησαν μια σειρά από προβλήματα δεν μπορούν να μας πουν τώρα πώς πρέπει να τα λύσουμε» είναι το μήνυμα του Ιταλού πρωθυπουργού, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
«Η Ευρώπη χρειάζεται την επιστροφή της πολιτικής. Θα προτείνουμε την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού σχεδίου Μάρσαλ για την στήριξη των παιδιών και των εφήβων» δήλωσε για να προσθέσει ότι η χρειάζεται μία νέα στρατηγική για την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία «δεν θα επικεντρώνεται στις ανάγκες κάποιων ισχυρών χωρών, αλλά θα λαμβάνει υπόψη της το γενικό συμφέρον».